Какво да купя: летни размисли

От много време се каня да напиша ръководство, което да насочи потенциалните купувачи към възможно най-правилния избор на лаптоп, но честно казано – не съумявам да обобщя нещо наистина кратко и ясно. Напоследък тенденцията да се търсят лаптопи с цена 1000-1200 лева се засили, вероятно заради кризата, но на пазара пък се появиха достатъчно предложения в този клас. Проблемът е, че повечето от тях идват под формата на куп цифри и букви, които са безкрайно неясни на онези потребители, които не искат да прекарат дни в четене на описания на процесори, видеокарти, чипсети и екрани, нито пък искат да четат подробности за всяка налична на пазара марка. Е, не мога. Честно казано е невъзможно да се обхванат всички параметри така, че всички да са доволни от написаното и така, че да няма субективизъм в написаното, просто, защото вкусове всякакви. Има хора, които идват с нагласата, че Dual Core T4200 е много по-добър от T3400 за “интернет и филми” – заради разликата в цифрите, и не мога да ги разубедя по никакъв начин, че всъщност за тях няма никакво значение, а втория дори е по-добър…

И този път ще посоча няколко интересни модела в този клас (поне от онези, за които знам, че има налични, защото твърде често изчезват малко след като съм започнал да ги препоръчвам, причината за което е, че цените им стават най-достъпни, когато са на привършване при вносителите), но като цяло идеята ми е друга…

Иска ми се да отдалеча хората от избора на лаптоп според процесор, количество памет и обем на твърдия диск. От една страна, паметта и диска са единственото, което се заменя с лекота и при това на пазара има сериозно разнообразие от марки и модели памети и твърди дискове, някои от които (като двата модела на Western Digital – 500GB Scorpio Blue и бързия 320 GB Scorpio Black, които се превърнаха в пазарни хитове с почти аналогична производителност и достъпни цени) са препоръчителни ъпгрейди. Но нека карам ред по ред…

Процесор
Освен, ако не търсите производителност за нещо много конкретно, от което ще изкарвате пари, или наистина тежки игри (в който случай първо трябва да гледате видеокартата), процесорът обикновено трябва да е от последните критерии за избор – стига да е със скорост около 2 GHz, всеки Dual Core или Core 2 Duo ще върши идеална работа за стандартни приложения, филми и невзискателни задачи. С други думи – дали е с 1, 2 или 3 MB кеш и дали шината му е 800 или 1066 MHz, е почти все тая. Разбира се, колкото повече – толкова повече, ако мога да ползвам израза на Пух, но не се ръководете по “името” на процесора. T4200 не е по-бърз от T3400, нито T6400 блести особено на фона на T5800 (въпреки по-финия производствен процес).

През идните седмици ще има масово навлизане на T6500 (2100 MHz) и P8700 (2533 MHz), но в масовите ноутбуци най-често ще виждате Dual Core T4200 (2 GHz), който се наложи като евтино, производително решение, както и вече познатите T3200 и T3400. Не се колебайте особено между тези – ако трябва да избирате с повече от 50 лева по-скъп ноутбук само, защото е с T4200 – не си струва.

T4200 не е по-бърз от T3400

Памет (чипсет?)
Като цяло използваната памет зависи преди всичко от чипсета – Intel 965PM и GL40 не поддържат повече от 667MHz памет с обем до 4 GB (т.е. максималните два модула по 2 GB), докато по-новите чипсети PM45/GM45 могат да работят с до 8 GB памет с честота до 1066 MHz. НО (!) – коварното НО в случая е, че ако лаптопът ви идва с DDR2 Памет с честота 800 MHz, то няма да може да поставите по-бърза поради липсата на съвместимост между слотовете на DDR2 и DDR3 паметта. Също така няма да може да използвате и повече от 4 GB, тъй като на пазара няма по-големи от 2 GB модули. За да е още по-приятна картинката – ако ползвате 32-битова операционна система (масово ноутбуците са с такава), няма да може да използвате 4 GB памет, а между 3 и 3.5 GB от нея. И не на последно място – ако процесорът ви е с 800MHz FSB, няма начин да се възползва от бързата DDR3 памет с честота 1066 MHz, въпреки, че тя ще си работи на толкова.

Накратко
– 3 GB памет са напълно достатъчни за 32-битовата Vista, освен, ако не планирате да инсталирате 64-битова версия, която да се възползва от 4.
– честотата на паметта няма да допринесе много за повишаване на производителността – по-добре вложете в по-бърза видеокарта или процесор, отколкото в DDR3 памет (засега).
– винаги може да добавите памет, ако ноутбука идва с малко.

3 GB памет са напълно достатъчни за 32-битовата Vista

Видеокарта
Без да се опитвам да напиша детайлно ръководство за видеокарти, тъй като колегите в notebookcheck.net са написали предостатъчно – обръщайте внимание не на обема, а на вида на паметта на видеокартата. Разликата между DDR2 и DDR3 е огромна, а разликата между 256 MB и 1 GT е никаква, защото втората винаги ще е бавна DDR2. По-долу ще отговоря и на най-често задаваният въпрос – ще вървят ли игри на дадена видеокарта?

Нови игри (Crysis и изобщо – последното поколение игри със супер високи изисквания)
В момента лесно може да намерите ноутбук с GeForce 130M с DDR2 памет, Mobility Radeon HD 4650 с DDR2 памет и често – с малко по-старите GeForce 9600M GT/GS и Mobility Radeon HD 3650, които са минимумът, който ще ви трябва за по-новите игри, при това – с много компромиси дори на резолюции от типа на 1280х800 пиксела.

Малко по-масови игри от последните 2-3 години
Спокойно могат да се играят с гореизброените видеокарти, но са почти неиграеми на разните GeForce 9300M/105M, 8400/9400M, Mobility Radeon HD 3450/3470 и HD 4330. С по-новите Mobility Radeon HD 4570 всичко зависи от паметта, с която са оборудвани – Dell слагат DDr3 памет, която допринася за почти двукратно увеличение на производителността спрямо версията с DDR2 памет (каквато почти сигурно ще ползват всички Acer-и), така че всичко е до бройка.

Стари игри (както често казват “някое NFS-че и CS”)
Тези от миналата точка стават, но не очаквайте, че вградени видеокарти като Intel GMA 4500MHD ще ви свършат работа дори за това.

Никакви игри:
Мога да кажа само две думи – вградена видеокарта. Така ще си спестите енергия от батерията, разправиите с драйвери и като цяло – пари.

GeForce 130M с DDR2 памет, Mobility Radeon HD 4650 с DDR2 памет и често – с малко по-старите GeForce 9600M GT/GS и Mobility Radeon HD 3650, които са минимумът, който ще ви трябва за по-новите игри

Екран
По мое мнение – основата за избор на лаптоп – или имате нужда от висока резолюция, ерго много ограничен избор, или може да работите с масовите 15-инчови 1280х800/1366х768 пиксела екрани, които, и натъртвам на това – са с еднакво качество при всички марки по простичката причина, че се произвеждат от един-два големи производителя на TFT панели. Тук “лош” е по-скоро общо понятие за измитите цветове и синкавия оттенък на всички екрани с тези резолюции – единственото спасение от това са 300-400 или повече лева в бюджета или външен екран.

Малко по-добри са използваните от Dell (не и напоследък, но все още се намират) екрани с резолюция 1440х900 пиксела, но и те не блестят с цветово възпроизвеждане. Ако търсите такова, ще трябва да се насочите към екран с матово покритие (все по-голяма рядкост) с резолюция 1680х1050 пиксела, каквито на пазара има съвсем малко, дори в по-скъпите ноутбуци.

LED екран не означава непременно “по-добър” – просто по-щадящ батерията и с по-равномерна подсветка, но в доста случаи – по-евтин панел, т.е. предимствата всъщност са никакви.

Съветът ми е да търсите резолюция – екранът ще ви отеснее един ден. На всички им отеснява. И не се сменя лесно, у нас всъщност е почти невъзможно и не е в никакъв случай евтино. 1440х900 може да изглежда съвсем малко повече от 1280х800 на хартия, но на практика усещането при работа е съвсем различно.

При 17-инчовите всичко е ясно, те започват от 1440х900, което е доста комфортна резолюция за такъв размер екран.

А, да – винаги може да си купите и външен екран, ако ще ползвате ноутбука основно вкъщи. Така ще имате добри цветове и резолюция, а когато сте навън – мобилност. Но това е друга тема.

Съветът ми е да търсите резолюция – екранът ще ви отеснее един ден.

Обещах и няколко модела (15-инчови, като масово търсен размер):
Lenovo 3000 N500 – просто няма такава цена! Комбинацията нисък курс на долара и понижена цена направиха този модел на Lenovo хит. Всъщност хитът беше 950-левовата му версия без Windows, но… вече няма.

Acer Aspire 5738ZG – този се намира в няколко конфигурации с цени между 1000 и 1200, но тази е доста прилична и, благодарение на привлекателния дизайн и добри параметри, се превърна в хит.

Fujitsu Amilo Pi 3540 -не само добър откъм хардуер, но и в пакет с Microsoft Office. На фона на слуховете, че вноса на Fujitsu се “клати”, компанията има няколко модела с много атрактивни цени, а гаранцията им си остава уникална за България.

Dell 1537 T4232 – този минава 1200 лева с доста, но нали е Dell, няма как. Всъщност е от последните 1537 на пазара (вече чакаме добре напомпан Studio 1555 на начална цена около 1500 лева) и затова цената му е толкова атрактивна.

Със съжаление трябва да отбележа, че напоследък новостите откъм хардуер все са “крачка напред, крачка назад” и тенденцията е към все по-масови цени за сметка на производителност. Производителите се ориентираха към HD Ready/FullHD екрани и почти не предлагат други опции за 15-инчовите модели, най-често използват Dual Core процесори и дори доскоро достъпните T6400 (който си е чиста проба T5800, който е дори по-бавен от T7300, простете ми, ако ви обърквам) изведнъж се оказаха “висок клас” процесори. С видеокартите положението е дори по-лошо – масово пускане на уж нови чипове, но гарнирани с бавна памет, които просто… не са онова, което очаквахме. Е, чакаме новите видеокарти на NVIDIA тези дни, дано има раздвижване…
[wp:svejo-net]

6 thoughts on “Какво да купя: летни размисли

 • 09.06.2009 at 19:02
  Permalink

  Toshiba предлагат добро съотношение цена – качество. Fujitsu? Не знам. Сериите им малко преди да се разделят със сименс бяха отчайващи…

 • 10.06.2009 at 00:19
  Permalink

  Toshiba си държат едно и също съотношение цена качество и от време на време имат проблясъци (като Tecra S5 в момента), но като цяло – в ниския клас са същите като всички други. Да не говоря, че цялата тази лъскава серия е едно голямо недоразумение от гледна точка на дизайн, но това е друга тема :)

 • 10.06.2009 at 01:14
  Permalink

  Аз освен за ThinkPad SL500 не се сещам за друг лаптоп с 1680х1050 :S

 • 10.06.2009 at 19:06
  Permalink

  Ха! Виж последния пост в блог частта ;)

 • 22.06.2009 at 20:30
  Permalink

  Zdraveite
  Po-gornoto mnenie e moito
  Stava vapros za ACER AS6920-6898 16 инча 6te mi varshi li rabota ili da go vrashtam obratno v magazina.
  Значи laptop-a ще ми трябва главно да
  1. сърфирам из uнтернет сайтовете
  2. да си пусна един филм преди лягане
  3. да си вкарам рецептите cu вътре защото аз сам готвач по професия
  и 4. евентуално след 2-3 бири да поиграя на някоя игра от тuя с много срелба
  Blagodaria vi

 • 23.06.2009 at 14:51
  Permalink

  Предполагам, че за същите пари може да намериш ASPIRE AS5935G-644G32Mn, т.е. 15.6-инчов, който е и с по-новата 130M видеокарта и процесор по 45 нанометра. Ще ти върши перфектна работа за всичко изброено.

  Всъщност всичко зависи какъв бюджет си отделил, нямам представа каква е цената на 6920, не е особено нов модел и по нашите ценови май вече липсва.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *