Драйвери за ATI Mobility Radeon видеокарти

Споменавали сме и преди, че ATI не предоставя драйвери за своите мобилни видеокарти, но напоследък често получаваме въпроси как се инсталират в такъв случай драйвери? Най-често изобщо няма да забележите “липсата”, тъй като Windows Vista изтегля някакви от Windows Update, но ако сте с XP или с “не особено легална” версия на Vista, това може и да е проблем. Има общо три начина да се сдобиете с нови драйвери за своя Mobility Radeon.

1. От страницата на производителя
Причината ATI да не предоставя драйвери е натиска от страна на производителите клиентите да посещават техните собствени страници за сваляне на драйвери. За съжаление не всички обновяват достатъчно често своите секции за видеокарти, тъй като такива излизат доста често. Положителната страна на свалянето на драйвери от страницата на производителя на лаптопа е в това, че винаги ще работят. Но няма да са последната версия, така че, ако искате нея, свалете…

2. Do Not Argue драйвери
На този сайт обикновено ще намерите последните драйвери на ATI за вашата видеокарта в готов, модифициран вид. Остава само да свалите правилната версия и да инсталирате, което не би трябвало да е проблем. Не се налага да премахвате по-старите версии, тъй като Catalyst Install Manager ги обновява автоматично. Ако държите да свалите наистина последните драйвери за Mobility Radeon, които се появяват на страницата на DNA с известно закъснение, може да го направите…

3. От страницата на ATI
От сайта на ATI (AMD) тук може да свалите последните драйвери за вашата серия видеокарти – избирате операционна система, избирате Radeon (но не Mobility Radeon!), избирате подходящата серия и запазвате драйвера. След това отивате на страницата на Mobility Modder и сваляте въпросното приложение (директна връзка тук). Преди време имаше известни проблеми с последните версии на ATI Catalyst (от 9.3 насам), което се поправя, като замените изпълнимия файл в C:\Program Files\MobilityDotNET с този (имайте предвид, че за в бъдеще това може и да се промени и версията, достъпна на страницата на Driver Heaven, да бъде обновена).

Инсталирате Mobility Modder, стартирате го, след което започвате и инсталацията на драйверите на ATI и веднага след разархивирането им (т.е. когато изскочи екранът с логото на Catalyst) отказвате по-нататъшна инсталация. При това положение на основният дял на диска си ще имате папка ATI, в която се намира драйвера. Самото модифициране е доста добре обяснено и на страницата на Mobility Modder, а и приложението е безкрайно просто като интерфейс – достатъчно е да посочите папката на драйвера (обикновено C:\ATI\Support\версията на драйвера) и приложението автоматично ще промени нужните файлове. След това стартирате Setup.exe, койтоще намерите в папката на драйвера (стандартният инсталатор на ATI). Задължително е да изключите User Account Manager под Vista (то си е задължително и без да инсталирате каквото и да е, дори само, за да се отървете от досадните екрани с питанки) – Start Menu > Control Panel > Classic View отляво > User Accounts > Turn User Account Control On or Off най-отдолу > махате чавката и потвърждавате.

Вероятно е последната опция да ви се види сложна, ако нямате кой знае какви познания за инсталацията на драйвери, в който случай просто използвайте драйверите от стъпка 2.

[wp:svejo-net]


3 thoughts on “Драйвери за ATI Mobility Radeon видеокарти

 • 04.01.2010 at 12:39
  Permalink

  Уважаеми Г-н Цеков. Моля кажете намери ли се вече решение на проблема с Catalysta за 4570 на Acer Aspire 5738G защото при мен Модера и различните пробвани версии докарват само драйверите но не и Calatyst-a респективно няма как да изключа Power Play-a и картата работи с занижени честоти, което меко казано ми лази по нервите. Моля ако сте стигнали до решение да го публикувате, за което преклонно мерси!
  Поздрави!

 • 06.01.2010 at 12:29
  Permalink

  Както и във форума писах – решението е да се ползва Radeon драйвера, не такъв за Mobility Radeon. Все пак имайте предвид, че това не е някаква точна наука – периодично Пobility Modder спира да е актуален към най-новите драйвери и чакаме обновявания. В слечуа работи с 9.1х добре, стига да свалите правилен драйвер от сайта на ATI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *