Модификация на Acer Aspire 6935G

Напълно е възможно да сте притежател на някой от моделите от серията 6935G и да нямате представа какво се крие вътре. Неотдавна през офиса на HardwareBG.com мина един от топ моделите от тази серия и, за огромно мое учудване, дискът се оказа захванат за… фолио. Точно така – твърдият диск се намира в “джоб” от метално фолио, чиято цел вероятно е да изолира околната електроника от смущения (или обратно). Глупавото в подобна постановка е, че дори много по-евтини модели на компанията използват метални касетки (старите Aspire 5920G, Extensa 5630G са модели, за които се сещам на първо четене), които след това допълнително се захващат за корпуса. Инженерите от Acer обаче са решили, че новото Gemstone Blue шаси не се нуждае от подобни техники и дискът реално е захванат посредством SATA конектора, като при поставяне на долния капак на ноутбука, специален издатък притиска твърдия диск така, че да го фиксира на място. Мислено или не, по всичко личи, че това оставяше известно място и дискът просто “висеше” на конекторите си. По-долу ще ви покажа лека модификация на захващането, която да поправи това.

Acer Aspire 6935G un-modded

Виждате как е изолиран диска – в моя случай махнах фолиото, тъй като единственото, за което допринася, е за по-високата му работна температура (отвътре е изолирано, което води до много влошено охлаждане). Наоколо няма метални повърхности, до които да се допре. Махането на фолиото става след внимателно развиване на 4-те винта отстрани. След това ги завийте обратно.

Acer Aspire 6935G new disk

Нов, по-бърз диск за този компютър – Western Digital Scorpio Black със скорост на въртене на шпиндела 7200rpm и 16MB кеш. Чиста проба повишаване на производителността на ноутбука. Вижда се, че отново съм поставил винтчетата на място.

acer aspire 6935G mod acer aspire 6935G mod

Тук вече може да видите самото поставяне на диска. Каква е идеята – развийте с няколко оборота всички винтчета – трябва да стърчат около 1.5-2 мм. След това поставяте диска максимално навътре и подпъхвате първо едната му страна, след това и другата. Ако влезне твърде лесно на мястото си – трябва да развиете още, докато се получи опора и от четирите страни. След това е достатъчно да плъзнете диска в посока SATA конектора, за да го фиксирате на място, и да поставите капака. Получавате цял куп опорни точки и железно захванат диск. Между другото – разочарован съм от конструкцията, но това е друга тема.

[wp:svejo-net]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *