Apple ще “субсидират” повишените цени на компонентите от Китай за различните i-продукти

По последни данни, стартирайки от месец септември, САЩ ще наложи допълнителни 10% върху вносните такси на продукти от Китай, което освен всякакви най-различни знайни и незнайни неща, включва и компонентите за Apple, произвеждани в споменатата азиатска страна. По този начин компонентната база за текущите модели iPhone, iPad, Apple Watch и прочие i-продукти ще поскъпне с поне 10%, което принципно би трябвало да се отрази негативно на цените на съответните продукти на Apple. “Ябълката”, обаче, не възнамерява да повишава цените.

Според вътрешна информация, Apple няма да повишават крайно-клиентските цени на своите продукти, като смятат да поемат утежнението за собствена сметка. Това е решение на компанията за поне следващите няколко месеца, като не е ясно какво ще се случи през 2020 година, или когато дойде време за новите модели. Apple смята да не променя нищо както по нивата на доставки, така и по ценовите нива, което би трябвало да е достатъчно за да не видим опити за спекула или други ситуации на ценови корекции на някои пазари.

Предвид цялата ситуация на постоянни проблеми между САЩ и Китай, Apple смятат да намаляват поетапно зависимостта си от китайското производство и компонентна база през следващите 12-24 месеца.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *