Apple прекратиха и достъпа на Google до Enterprise Developer Program

Ден след като Apple прекрати възможността на Facebook да дистрибутира приложения за вътрешно ползване на свойте служители, същото сполетя и Google. И Google и Facebook бяха заловени в нарушаване на правилата за ползване на Enterprise Developer Program на Apple. Програмата е предначена да дава възможност на компании, да инсталират приложения за вътрешна употреба или за тестове, на телефоните на свойте служители, като не минават през стандартния Apps Store и не се подчиняват на неговите правила.

И двете комапании използваха Enterprise Developer Program за да дистрибутират приложения, които събират лична информация, директно на крайни клиенти, нарушавайки правилата.

Facebook, в разследване на TechCrunch, бяха заловени, че от 2016-та плащат на потребители, на възраст между 13 и 35 години,  да инсталират на iOS телефоните си “Facebook Research” – VPN програма, която събира цялата инфорамация за това как потребителя ползва телефона си и каква интернет активност има, като дори са стигали до там да изискват скриншоти от историята на поръчките в Amazon. Програмата е била администрирана през тестовите платформи – Applause, BetaBound и uTest, за да се прикрие, че е от Facebook.  Друго подобно изпълнение на Facebook беше Onavo Protect, който беше баннат през юни и премахнат през август 2018-та.

Google са използввали същия метод за дистрибутират програмата – “Screenwise Meter”, която пак е била насочена към подобна таргет група (18+ или 13+ ако са част от семейна група) събираща подобна информация.

Ще е интересно да се види, кога двете компании ще се включат отново в Enterprise Developer Program,  но докато това стане, ще могат да се сърдят само на себе си.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *