Android OS владее пазара на мобилни телефони вече с 88% пазарен дял

Ако си мислите, че Android OS е най-разпространената операционна система за смартфони, значи информацията ви е вярна. Макар Apple да имат желанието да налагат сериозно своите апарати и iOS, продажбите на Android-базирани смартфони превишава тези на Apple iOS в пъти. И докато за 2015 година все още имаше някакъв интерес към Windows Mobile, то към края на 2016 година едно е ясно – Android OS и iOS си поделят (почти) целият пазар на смартфони.

android_market_share_q3_2016

Както добре си личи по статистиката, за третото тримесечие на 2016 година продажбите на Android OS-базираните смартфони са се увеличили още повече, ако гледаме като процентно съотношение спрямо апаратите на Apple. Почти 88% от продадените апарати са с Android OS, докато iPhone-ите са една идея над 12%. За “други” операционни системи са останали доста имагинерите 0.3%, като много голяма част от тези 0.3% са за Windows Mobile.

В сравнение със ситуацията от преди 1 година, пазарният дял на Android OS се е увеличил с повече от 3% (10% растеж в продажбите), а делът на Apple и iPhone се е понижил с 1.5% (спад от 5% в продажбите). Като цяло продажбите на смартфони за третото тримесечие на 2016 година отбелязва ръст спрямо същият период на 2015 година с продажбите си от почти 376 милиона апарата, докато през Q3.2015 броят на продадени апарати е бил съвсем малко над 354 милиона.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *