Android Market отвори вратите си за България

Грабвайте количките и пазарувайте свободно ;)

И така, дългоочакваната новина е вече реалност. Днес на IO от Google обявиха новите 99 страни с напълно функционален достъп до Android Market. Това е може би най голямата новина свързана с market-a, особено за засегнатите страни :)

И за радост на всички, България е сред тях. Така държавите с достъп до платеното съдържание стават 131.

Не ми остава нищо друго освен да кажа едно – честито!

Ако влезете в сайта на Android Market или в Market приложенията на вашите смартфони или таблети, веднага ще забележите промените. Вече са налични табовете с платени приложения, избор на рейтинг за програмите…

Самия сайт на market-a е с нов дизайн, има графи с най нови, платени, безплатни и т.н. приложения.

За да си купите програма, игра или каквото и да било от marketa, ви трябва регистрация в google checkout, както и регистрирана кредитна/дебитна (виза електрон) карта към акаунта ви.

Самото закупуване е направено много добре и е улеснено максимално, можете да го направите както от сайта, така и от приложенията в телефоните/таблетите.

Аз и колегата преди малко си купихме по една програма за да се уверим, че всичко работи.

Все още обаче имаме лоши новини за разработчиците от България. Те продължават да нямат право да публикуват платени програми а само безплатни. Което имаха като право и до сега. Но както те, така и ние ще продължаваме да се надяваме, че един ден ще можем да си купим Българско приложение и ще подпомогнем разработката му.

Другата лоша новина е, че 15-те минути през които имате право да върнете програмата/играта си остават. Но от google потвърдиха, че 15-те минути започват да текът след като свърши свалянето на файла.

Искам да ви предупредя, че е възможно на моменти да нямате достъп или точно дадено приложение да излиза със съобщение, че не е налично за вашия регион. Това е така да се каже техническа грешка, тъй като новината засяга голям брой страни и приложения и се иска време да влезе в сила. Възможно е и през идните 1-2 дни да има и проблеми със самия market като цяло.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *