AMD Llano – все по-близо, или?

amd_fusion-thumb-450x375Днес на Fudzilla.com се появи съвсем кратка “новнка”, в която е засегната бъдещата платформа на AMD, базирана на все още проекточиповете Llano, произведени по 32-нанометров процес. AMD има намерение да пусне ревизирани Phenom ядра в пакети с вградено графично ядро с DirectX 11 поддръжка и възможност за работа с DDR3-1600 оперативна памет. Новината я прескачам, тъй като авторът просто е споменал мимолетно плановете на AMD, но пък събуди любопитството ми какво се случва с тази бъдеща платформа. AMD губи позиции в ноутбук пазара с всеки изминал ден, като за момента задържа присъствие с видеокартите си и някои договори за ексклузивитет, които са на път да останат в историята на окмпанията поради неуспешните продукти, базирани на процесори Turion. За да припомня – и най-бързите мобилни процесори на AMD в момента все още не се справят дори на нивото на някои от процесорите от нисък клас на Intel, което оставя настоящите Core 2 Duo процесори с Penryn ядра да определят цените като необезпокоявани и относително скъпи лидери, което в никакъв случай не е в полза на нас, потребителите. Отгоре на всичко на хоризонта са Core i7, както и редица допълнения на CULV платформата на Intel, които няма да позволят на AMD да излезе лесно от кризата.

Освен това на фронта на графичните карти NVIDIA никак не спи и вече успя да пусне конкурентни предложения на всеки един приличен модел на ATI с една малка особеност с аналогична или по-висока производителност.

Не мога да хвърля боб и да предскажа някакво конкретно бъдеще, но, ако AMD не изкара нищо ново, не ни чакат добри цени…


6 thoughts on “AMD Llano – все по-близо, или?

 • 06.10.2009 at 22:41
  Permalink

  Хмм..Така е ..НО знаете много добре и за монополизма на интел.Също мисля че в никакъв случей AMD не полага каквито и осилия в нотебуците което е глупаво,като се има в предвид какъв голям дял заемат от светевния пазар…Явно или не им се харчат пари или нямат пари…

 • 06.10.2009 at 22:47
  Permalink

  Intel направиха голямата крачка при i7 и i5- контролер на паметта и контролер на паметта+ PCIX за видеото- трудно ще бъдат настигнати, особенно като пуснат и сървърните 8-ядрени с 16 трийда. AMD архитектурата може да се мери с С2D, но не и с новите поколения, т.е. 3 години изоставане в чисто технологичен аспект, да не говорим за липса на технология като HТ и инструкции. Това и по- “едрия” производствен процес причиняват по- голямо топлоотделяне и енерхоемкост, а липсата на процесори с ниско напрежение и нещо подобно на Атом допълнително ги смазва на мобилния пазар. Историята с Р4 vs A64 x2 се обръща.
  За мобилните видео карти не съм много съгласен- цените са близки за близки производителности, но картите на AMD са студени и нямат бъгове като неиздържливи спойки при висока температура като конкуренцията. Е, нямат CUDA, големия минус на всички карти на AMD, но повечето потребители даже не знаят какво е това, камо ли да се възползват от нея (съзнателно).

 • 06.10.2009 at 22:49
  Permalink

  Нямат пари! Те и фабриките си обособиха с цел амаляване на разходите, не знам за видео картите как стои въпроса, но пък тях ги гони друг проблем- софтуер и драйвери.

 • 07.10.2009 at 10:51
  Permalink

  В случая се оказва, че досега Intel почти не са правили договори за ексклузивност, а AMD просто няма какво да предложат. И на мен ми е чудно, понеже това е пазар поне колкото този на настолни машини, и за капак е твърдо платформен – т.е. като си купиш ноутбук, купуваш и дъно, и процесор, и видео, и контролери…

  При видеокартите – не са толкова студени, колкото ни се иска, понеже в TDP-то не включват паметите, а драйверната поддръжка е трагична – едва преди седмица-две пуснаха драйвер за 4-тата серия за Windows 7 (но няма за WinXP и Vista), който се инсталира като хората.

 • 07.10.2009 at 23:48
  Permalink

  Хмм прав си за предлагането,но! Един X240 със понижено TDP няма ли да е конкорентно способен на доста интелски решения..

 • 11.10.2009 at 11:46
  Permalink

  Колко занижено? Ако решат, Intel още днес могат да извадят двуядрени Penryn-и на по 2.4 GHz с работно напрежение 1 V, но си го пазят, нали трябва да си продават и “ULV” процесорите по-скъпо. Иначе почти няма T8300/P8600, който да не работи така, а консумацията отива около тази на някой Atom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *