AMD нямат намерение да разработват SoC за смартфони

Макар следващото поколение игрови конзоли почти масово да са базирани на процесорни технологии на AMD, компанията към момента няма намерение да навлиза и на пазара на SoC (System-on-a-Chip) решения, предлазначени за смартфони и таблети. Спекулации относно тази вероятност се появиха многократно през последните няколко месеца и изглежда AMD искат да изяснят ситуацията (поне засега) и да разсеят съмненията.

Новото поколение APU-та от платформата Jaguar определено са доста обещаващи не само за конзолна, но и за друг тип мобилна употреба, но по всичко личи, че засега AMD нямат намерение да модифицират технологията с цел навлизане в бизнеса на мобилни телефони и таблети. Според Лиса Су, старши вицепрезидент в AMD, смартфоните и таблетите наистина са важна част от бизнес и потребителското ежедневие в настоящия момент, но въпреки това компанията има желанието да се фокусира главно върху своите процесорни и графични решения. AMD смятат гейминг сегмента за много важен и в близкото бъдеще компанията ще обръща много внимание на тази част от IT пазара, както и десктоп сегмента като цяло.

Въпреки тази информация не трябва да изключваме напълно AMD от SoC надпреварата при смартфоните и таблетите, които набират все повече сила и интерес от страна на потребителите. Това определено прави впечатление и на AMD, които съвсем скоро може би ще преосмислят своята политика относно разработките в този сегмент от пазара, като не трябва да забравяме, че AMD са доста силни в графичните разработки, а Jaguar APU недвусмислено демонстрира, че и SoC разработките съвсем не са чужди на компанията.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *