Adobe Flash Player 10.1 beta – хардуерно ускорено HD flash видео

Adobe-Flash-Player-1001218-Beta-901Евтините платформи, разчитащи на вградена графика, традиционно имат проблеми с HD видео файловете, но Adobe и NVIDIA направиха огромна крачка напред, пускайки хардуерно ускорение, което ще помогне значително при възпроизвеждането на видеофайлове от YouTube и подобни сайтове в High Definition формати. Adobe Flash 10.1 вече е достъпен за сваляне (макар и в “beta” вариант) и на теория би трябвало да осигури далеч по-гладко възпроизвеждане на видео с висока резолюция на всички видеокарти на NVIDIA, както и на Intel GMA 4500M и повечето видеокарти на ATI. Реалната печалба за потребителите? HD видео и на по-слаби машини, особено, ако производителите започнат да ползват повече дискретни решения за сметка на вградените, или поне такива, базирани на ION.

adobe-flash-10-1-chart-nvidia

В графиките сравненията обикновено да са между платформи, където видео възпроизвеждането е изцяло софтуерно и такива, в които все пак има CUDA-съвместим ускорител на NVIDIA, затова не очаквайте чудеса след инсталирането на версия 10.1 – при мен, на два компютъра, съответно с ATI Mobility Radeon HD4570 и HD4670, практически разлика почти няма, или е изключително трудно да се улови – на база среден брой кадри и броят изпуснати кадри смея да твърдя, че разликата спрямо настоящата стабилна версия е пренебрежима, независимо дали е пуснато хардуерното ускорение (десен бутон върху видео прозореца, Settings > Enable hardware acceleration). Но това е с мобилните карти на ATI, които не се славят с особено добри драйвери, така че мога да търся вината и другаде.

В близките дни ще си правя опити с Adobe Flash 10.1 върху различни платформи – например NVIDIA Geforce GT 240M, Intel GMA 4500MHD и древната GeForce 8400G, защото се оказва, че разлика върху картите на ATI с текущите драйвери за Windows 7 и Catalyst 9.10 на Vista няма.

Update: всъщност току що направих няколко опита с втория клип от статията за HP Pavilion DV3-2230ea от вчера и се оказва, че разлика в натоварването с ATI Mobility Radeon HD4570 има – средно около 70% при работа с предишната версия на Adobe Flash и около 55% с 10.1, като обаче във втория случай няма изпуснати кадри (по-стабилен фреймрейт). Не е кой знае какво, но предвид, че тествам с карти, които Adobe и NVIDIA дори не са споменавали – направо си е успех :)


4 thoughts on “Adobe Flash Player 10.1 beta – хардуерно ускорено HD flash видео

 • 17.11.2009 at 17:16
  Permalink

  Let there be light!

  Сега остана и FFMpeg да се научи да използва при конвертиране и cuda/dxvi и ще се чудим с какво да се оправдаваме?

 • 23.11.2009 at 09:11
  Permalink

  зависи от браузъра, който ползваш. специално за ff има няколко неща, които трябва да се направят за да заработи ускорението.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *