Adobe Flash Player 10.1 beta – хардуерно ускорено HD flash видео

Adobe-Flash-Player-1001218-Beta-901Евтините платформи, разчитащи на вградена графика, традиционно имат проблеми с HD видео файловете, но Adobe и NVIDIA направиха огромна крачка напред, пускайки хардуерно ускорение, което ще помогне значително при възпроизвеждането на видеофайлове от YouTube и подобни сайтове в High Definition формати. Adobe Flash 10.1 вече е достъпен за сваляне (макар и в “beta” вариант) и на теория би трябвало да осигури далеч по-гладко възпроизвеждане на видео с висока резолюция на всички видеокарти на NVIDIA, както и на Intel GMA 4500M и повечето видеокарти на ATI. Реалната печалба за потребителите? HD видео и на по-слаби машини, особено, ако производителите започнат да ползват повече дискретни решения за сметка на вградените, или поне такива, базирани на ION.

adobe-flash-10-1-chart-nvidia

В графиките сравненията обикновено да са между платформи, където видео възпроизвеждането е изцяло софтуерно и такива, в които все пак има CUDA-съвместим ускорител на NVIDIA, затова не очаквайте чудеса след инсталирането на версия 10.1 – при мен, на два компютъра, съответно с ATI Mobility Radeon HD4570 и HD4670, практически разлика почти няма, или е изключително трудно да се улови – на база среден брой кадри и броят изпуснати кадри смея да твърдя, че разликата спрямо настоящата стабилна версия е пренебрежима, независимо дали е пуснато хардуерното ускорение (десен бутон върху видео прозореца, Settings > Enable hardware acceleration). Но това е с мобилните карти на ATI, които не се славят с особено добри драйвери, така че мога да търся вината и другаде.

В близките дни ще си правя опити с Adobe Flash 10.1 върху различни платформи – например NVIDIA Geforce GT 240M, Intel GMA 4500MHD и древната GeForce 8400G, защото се оказва, че разлика върху картите на ATI с текущите драйвери за Windows 7 и Catalyst 9.10 на Vista няма.

Update: всъщност току що направих няколко опита с втория клип от статията за HP Pavilion DV3-2230ea от вчера и се оказва, че разлика в натоварването с ATI Mobility Radeon HD4570 има – средно около 70% при работа с предишната версия на Adobe Flash и около 55% с 10.1, като обаче във втория случай няма изпуснати кадри (по-стабилен фреймрейт). Не е кой знае какво, но предвид, че тествам с карти, които Adobe и NVIDIA дори не са споменавали – направо си е успех :)4 коментара за “Adobe Flash Player 10.1 beta – хардуерно ускорено HD flash видео

 • 17.11.2009 at 17:16
  Връзка

  Let there be light!

  Сега остана и FFMpeg да се научи да използва при конвертиране и cuda/dxvi и ще се чудим с какво да се оправдаваме?

 • 23.11.2009 at 09:11
  Връзка

  зависи от браузъра, който ползваш. специално за ff има няколко неща, които трябва да се направят за да заработи ускорението.


Остави коментар по темата...

Your email address will not be published. Required fields are marked *