ADATA i-Memory Flash Drive за Apple iOS устройства

adata-i-memory-1

ADATA i-Memory Flash Drive UE710 е един доста интересен продукт за притежателите на Apple iOS устройства, особено за тези, чийто устройства са с по-ограничен обем за съхранение на потребителски данни. i-Memory на ADATA е комбинирана USB 3.0 флаш памет и Apple-сертифицирана външна памет за iOS устройства с Lightning интерфейс. Устройството е съвместимо с iPhone, iPad, и iPod, като за да може да се използва е необходимо съответният Apple продукт да разполага с актуалния Lightning интерфейс за връзка с периферни устройства и аксесоари (тоест последните няколко поколения). Възможно е с помощта на преходник ADATA i-Memory да се използва и на по-стари модели Apple iOS устройства, тези, предхождащи въвеждането на Lightning интерфейса на компанията. Потребителите на iPhone 6 Plus, iPhone 6,iPhone 5S, iPhone 5C, iPhone 5, iPad Air 2, iPad Air, iPad (4th поколение), iPad Mini 3, iPad Mini 2, iPad Mini, iPod touch (5th поколение) не би трябвало да имат никакви грижи да използват ADATA i-Memory.

adata-i-memory-2

ADATA i-Memory Flash Drive е наличен с капацитет от 32GB, 64GB и 128GB и в няколко различни цвята – бял, черен и розов. Тестваната от нас версия е 32-гигабайтова в бяло и съответно резултатите по-долу по отношение на скорост на трансфер са постигнатите при нея. На практика самото устройство разполага с USB 3.0 и Lightning конектор от всяка от двете си страни, като те могат и да бъдат прибирани вътре в корпуса. Съответно посредством USB интерфейса се свърза към компютър, а през Lightning интерфейса към iOS-базирано устройство. Данните, които са записани на него са достъпни и през двата интерфейса и съответно ADATA i-Memory може да се използва като удобен вариант за създаване на резервни копия на важна информация или за лесно прехвърляне на файлове между двата вида устройства без да е необходимо използването на iTunes например.

adata-i-memory-3

На снимката по-горе можете да видите как изглежда 32-гигабайтовия бял ADATA i-Memory драйв свързан към iPhone 5S. Имайте предвид, че за да може да използвате флаш устройството на iOS устройства ще трябва да свалите специализирания софтуер на ADATA, за който ще стане дума след малко. Формата и размерите на флаш паметта не са най-удачни за по-малките iPhone и iPоd устройства, но за iPad таблетите не би трябвало да ви пречи особено докато е включено. Идеята на ADATA i-Memory е не само да служи като средство за прехвърляне на файлове, но и за възпроизвеждане на съдържание докато устройството е свързано към телефона, таблета или музикалния плейър или за вече качено посредством него такова.

 

adata-i-memory-4

Когато свържете ADATA i-Memory към компютър през стандартния USB 3.0 интерфейс ще може да използвате устройството като обикновена флаш памет с тази разлика, че всички качени от iOS мобилното устройство файлове ще са видими и достъпни и на компютъра.

 

adata-i-memory-software

Както стана дума, за да можете да използвате ADATA i-Memory Flash Drive на Apple iOS устройство ще трябва първо да инсталирате безплатното приложение i-Memory от App Store. Това е не само файлов мениджър, който да ви позволи да копирате файлове от флаш паметта във вградената в мобилното устройство памет или обратното действие, но също така е и софтуер за възпроизвеждане на много различни мултимедийни и файлови формати. На практика, с помощта на i-Memory софтуера, ще може директно да гледате видеофайлове или да прослушвате музикални файлове, които не е необходимо да са в някои от официално поддържаните от Apple формати. Софтуерът на ADATA възпроизвежда близо 40 различни популярни формата за музика, видео, снимки и документи. Това може да ви спести нуждата да отделяте време за прекодиране на съдържание от един формат в друг, който е сред официално поддържан от iOS.

Предвид някои особености на iOS-базираните устройства, които са свързани най-вече със сигурността на потребителя, трябва да имате предвид, че i-Memory приложението на ADATA няма пълен достъп до файловата система на Apple устройствата. Именно заради това, потребителите могат да прехвърлят само снимки и видео от iOS устройството, но нямат достъп до други файлове, които не са били предварително качени с помощта на софтуера на ADATA. Съответно ако качите видео файл или документ през i-Memory на iOS устройство, то данните ще бъдат достъпни само през този софтуер. Важна особеност, която трябва да имате предвид ако планирате да се сдобиете с такава флаш памет, защото тя все пак идва с известни ограничения във възможностите, но предлага и доста полезни допълнителни такива за прехвърляне на информация между компютър и iOS устройства. А възможността за възпроизвеждане на формати, които официално не се поддържат от Apple определено е голям бонус за хората, които не обичат да се съобразяват с ограничения, заради които да се налага да губят време да конвертират файлове в определени формати, за да може да ги ползват на своето iOS устройство.

adata-i-memory-speed

За финал оставяме един бърз тест за скоростта на достъп до ADATA i-Memory Flash Drive през USB 3.0 интерфейса, като резултатите са постигнати при последователно четене и запис. Максимумът от около 18 MB/s и при четене и при запис не е никак лош като скорост, но наличието на USB 3.0 интерфейс завиши очакванията ни по отношение на максимални скорости. Реално 18 мегабайта в секунда е скорост, която може спокойно да се постигне и през USB 2.0 интерфейс, така че наличието на 3.0 по-скоро е излишно, поне при най-малкия като капацитет модел. Най-вероятно моделите с по-голям капацитет предлагат по-високи скорости на трансфер на информация и реално могат да се възползват ефективно от по-високата скорост на USB 3.0 интерфейса. Така или иначе устройството е доста удобно, работи много добре и добавя допълнителна полезна функционалност, а не на последно място е и доста добрата цена, която би трябвало да е от порядъка на около 30 лева ориентировъчно за 32-гигабайтовата версия.


One thought on “ADATA i-Memory Flash Drive за Apple iOS устройства

  • 26.07.2016 at 13:56
    Permalink

    От къде мога да си купя Adata i memory флаш памет?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *