7nm SoC Snapdragon 855 на Qualcomm ще се произвежда ексклузивно от Samsung

Преминаването от 10 nm FinFET към 7nm EUV не е толкова лесна задача, независимо дали става дума за големи компании, като например Samsung, TSMC и прочие. Споменавайки, обаче, тези две компании, се получава именно коментиране на двата единствени производителя на полупроводникови компоненти, които са способни да предложат 7nm EUV през 2019 (или 2020) година.

Очакванията бяха, че TSMC ще успеят да получат поръчката за Qualcomm Snapdragon 855, за който SoC се предполага, че ще е изработен именно върху 7nm EUV. Официалното изявление на Qualcomm и Samsung, обаче, говори за друго. Двете компании са се разбрали за ексклузивно производство на SD855 от страна на Samsung, като това производство се очаква да започне през 2019 година в изцяло новият завод на Samsung, в който ще бъдат инвестирани почти 6 милиарда $US.

Само по себе си, премиаването от 10nm FinFET към 7nm EUV би трябвало да доведе до възможността да се намали размера на чипа с 40%, в комбинация с повишение на енергийната ефективност с цели 35%, както и един малък “бонус” от 10% повишение в производителността.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *