3Q Model S – малък и практичен 4″ смартфон

Евтините смартфони почти винаги имат един основен проблем – поради ниската цена е направен компромис с почти всичко в апарата, започвайки от екрана и завършвайки с основни звена, като чипсет, обем потребителска памет и какво ли още не. Това донякъде е нормално като се има предвид, че все пак говорим за по-евтин и бюджетно ориентиран апарат. И въпреки това през последните години като че ли сме свикнали евтините апарати да са прекалено ограничени във своите възможности. Поради това не малко хора ги избягват и се насочват към някой по-скъп модел, който да оправдае в по-голяма степен закупуването му. Въпреки това понякога са налице и интересни модели, които макар да са евтини заслужават внимание и като че ли предлагат повече, от колкото сме свикнали да виждаме. Един такъв смартфон несъмнено е 3Q Model S.

3q_model_s

3Q не е от най-познатите на нашия пазар марки-производители на смартфони, но в България се предлагат няколко модела таблети с размери между 7″ и 10″, а Model S е единият от двата модела смартфони на 3Q, поне за момента. Компанията изглежда има доста интересен подход що се отнася до смартфоните, защото ако Model S е с 4″ дисплей и много компактни размери, то другият представител Model XL е точно обратното – огромен 6.5″ екран и всичко свързано с този размер. Но да се върнем на 3Q Model S и неговите “смартфонски” възможности. Факт е, че Model S не блести от далеч, няма да ви впечатли с уникален дизайн или окомплектовка (налични са зарядно, USB кабел и разбира се слушалки), или пък с голям списък с възможности… и все пак несъмнено представлява един много интересен и отличаващ се апарат, който може много спокойно да се намеси на пазара на смартфони в България и всъщност да направи много сериозно впечатление на хората, които са с крайно ограничен бюджет за смартфон (но обвързване с договор към мобилен оператор не им е приоритет).

Основни характеристики на 3Q Model S

Като един от двата (все още) смартфона на 3Q, Model S не претендира да е един от многото в продуктовата линия на компанията, но въпреки това директно загатва за своята бюджетна насоченост (ако все още не сте видяли цената и директно ориентирали). Този смартфон е базиран на двуядрена ARM платформа на MediaTek, а по-конкретно на добре познатият вече MT6572. Използването на MT6572 вместо MT6577T има своите предимства, за които ще стане дума след малко. Двете ядра работят при 1.3 GHz, подкрепяни от графично ядро Mali-400 и оперативна памет с обем 512 MB. Потребителската памет е с обем от 4 GB, като реално достъпни за потребителя са около 2.4 GB. Налице е слот за карти microSD (официално се поддържат до 32 GB). Екранът е 4″ IPS с резолюция 800х480 и 233dpi. Камерите са две, като основната е 2MP, а лицевата е 0.3MP, като налице е дори светкавица. Безжичната връзка се извършва чрез Wi-Fi b/g, както и Bluetooth 4.0, а батерията е с капацитет 1400 mAh. Поддържа се функция dual-SIM dual Stand-By т.е. това е един стандартен двусимов смартфон, каквито сме свикнали да виждаме през последните години.

Технически характеристики на 3Q Model S:

 • Чипсет – MTK MT6572
 • Процесорна архитектура – ARM Cortex-A7
 • Процесорни ядра – две ядра, работна честота 1.3 GHz
 • Графичен домейн – Mali-400 MP1 500 MHz
 • Дисплей: 4.0″ WVGA, 800 x 480 пиксела, 233ppi
 • Оперативна памет: 512 MB.
 • Потребителска памет: 4 GB (~2.4 GB използваеми от потребителя)
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11a/b/g
 • Поддръжка на Bluetooth 4.0 + EDR
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 850 MHz/900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSDPA/HSUPA 850 MHz/2100 MHz
 • Основна камера: 2 MP
 • Лицева камера: VGA
 • Батерия: Li-Ion 1400 mAh
 • Операционна система: Android 4.2.2 Jelly Bean
 • Физически размери: 124.5мм х 61.8мм х 8.9 мм
 • Тегло: 119гр.

Бегъл поглед по фасадата на 3Q Model S

Дизайнът на Model S е доста семпъл и не претендира с някаква специална визия или форми. Малък 4″ смартфон, комбиниращ черното със сребристото по един доста приятен начин. За феновете на изчистените форми и визия Model S ще е доста лицеприятен. Поради факта, че това е сравнително малък 4″ апарат е добре да видим, че и неговата дебелина не надвишава 10мм. Нещо повече – този смартфон е с дебелина от само 8.9мм, което е с 1мм под това, което ни предлага Prestigio 5400 DUO и доста под дебелината на Prestigio 4055 DUO или дори SONY Xperia E1 DUAL.

3q_model_s_back

Целият апарат е изработен от пластмаса, а цялата външна линия на Model S е с сребрист оттенък, имитиращ метална рамка. Задният капак е черен с матово покритие, на което не му е трудно да задържи пръстови отпечатъци, но пък и лесно се отървава от тях. В долната част на капака виждаме логото на 3Q, а в горната част е разположена основната камера и нейната светкавица (нещо, което липсва масово при бюджетните смартфони около и под 200лв с ДДС).

3q_model_s_1

Предната част на Model S съвсем логично е заета от неговият екран, като в долната част са разположени трите основни бутона (не са част от самия дисплей, и по-добре), а най-горе, едвам видима, е допълнителната лицева камера на смартфона. За други по-модерни екстри при този апарат място няма, но не сме и очаквали нещо по-различно.

3q_model_s_right

3q_model_s_left

3q_model_s_top

От ляво на апарата се намира бутона Power, а от дясно са бутоните Volume UP/Down. Конектора USB, както и 3.5″ стерео жак се намират отгоре на Model S.

Дисплея на 3Q Model S

Един от големите плюсове на Model S е неговият екран. При смартфоните под 200лв сме свикнали да виждаме какви ли не посредствени (или по-лошо) дисплеи, които не предлагат кой знае какво визуално удоволствие при работата със съответния апарат. При 3Q Model S, обаче, проблем с дисплея няма, защото производителя е заложил доста приятната 4″ IPS матрица с резолюция 800 х 480. Тази разделителна способност може да ви се струва ниска, на пръв поглед, но реално се получават почти 240dpi, което визуално изглежда наистина много добре (същата резолюция е заложена и при 4″ SONY Xperia E1/Dual, както и при Prestigio 4055 DUO/5400 DUO). Нещото, което разграничава Model S от конкурентите му е технологията на матрицата – IPS. Това преопределя визуалното представяне на този смартфон и го отделя от групата на другите евтини апарати.

3q_model_s_screen

Без да се впускаме в много подробности ще кажем, че дисплея на Model S е чудесен (макар от снимката това да не личи почти изобщо), особено в подобна опаковка и толкова евтин смартфон. Размера от 4″ може да се стори малък за някои потребители, които да свикнали да виждат 4.5″+ дисплеи, но търсещите по-компактен апарат с 4″ екран със сигурност ще харесат това, което Model S има да им покаже. Образът при максимална яркост е доста добър, въпреки че при много слънчево време част от тази яркост се губи. Това обаче донякъде можем да пренебрегнем, за сметка на автоматичното управление на яркостта – преминаването към различните нива е доста видимо и в някои случаи дори дразни. Ръчната настройка тук е за предпочитане и с нива на яркост от около 50% в повечето случаи ще са напълно достатъчни за комфортна работа. При много силна странична светлина “максимална яркост” е на само няколко натискания разстояние.

Евтините смартфони доста често имат проблеми и с прецизността на тъч функцията, но при Model S това не е на дневен ред. Тъч-а работи много добре, бих казал с доста голяма прецизност и наистина много рядко може да се случи да не отреагира при първо натискане на желаното място. За 20 дни тестове това се случи не повече от 3-4 пъти. Едно доста добро постижение за бюджетен смартфон без особени претенции за величие.

Screenshot_2014-07-18-16-12-54

Lock екрана на Model S е доста семпъл и напълно изчистен, като опцията за отключване предлага… само възможност за отключване. Няма бърз достъп до камерата или някоя друга функция на смартфона. Това може да ви забави в желанието ви да направите някоя бърза снимка, но от друга страна камерата на този смартфон далеч не е неговата най-силна страна. Началния екран също показва семплост и демонстрира Android 4.2.2 без почти никакви допълнителни екстри. Матрицата от икони е 4х4. Фабрично заредените приложения са минимално количество, като налице е и специалният туул “3Q Update Center”, чрез който можете да проверявате за ъпдейти на служебния софтуер на Model S.

Screenshot_2014-07-18-16-20-32

Screenshot_2014-07-18-16-44-37

Четимостта на иконите е много добра, като работата в менютата се случва мигновенно, без забавяне или дори замисляне. Единствено неудобство може да създаде зареждането на повече активни приложения в оперативната памет, която с обем от 512 MB не предлага сериозни възможности за поддръжка на много едновременно работещи приложения. Тук със съжаление можем да кажем, че 1 GB RAM щеше да направи този смартфон наистина уникален апарат за своя ценови клас, но за съжаление не можем да имаме всичко.

Камерата на 3Q Model S

Достигайки конкретно до камерата (поне основната) на Model S и нейните възможности, тук вероятно някои от вас с по-големи надежди ще останат разочаровани – 2MP в днешно време не е нещо, с което който и да е производител на смартфони може да се гордее, но изглежда 3Q не са имали идея да предложат поне прилична основна камера на този бюджетен смартфон. Снимките са доста посредствени, и то на хубаво и слънчево време, така че камерата на този апарат е по-скоро за снимки без търсене на качество, или ако трябва да снимате нещо веднага и телефона ви е под ръка. Ето и малко примери:

IMG_20140721_144937IMG_20140721_145033IMG_20140721_145042IMG_20140721_145144IMG_20140721_145252

 

IMG_20140721_145312

Предполагам, че снимките сами говорят за качествата на основната камера и няма нужда да ги коментираме. Що се отнася до лицевата, тя е удобна за използване като web камера за Skype, и общо взето нищо повече. Едно нещо обаче не можем да пропуснем да кажем – основната камера има светкавица. Нещо, което не може да се срещне при почти никой продаващ се в България смартфон с цена под 200лв с ДДС. Ако не я използвате като светкавица за снимки, то поне като “фенерче” ще е повече от полезна.

Хардуерно подсигуряване на 3Q Model S

На хардуерно ниво Model S не блести особено, но предвид цената си е напълно нормално да не видим Snapdragon 800 “под капака” на Model S. Въпреки това се радваме, че не видяхме и MTK MT6577T, който особено на 1.2 GHz е един доста топъл чипсет, пък и с не до там добро графично ядро. За сметка на това 3Q са заложили на по-новата, 28nm версия на двуядрен чипсет на MediaTek чрез MT6572. Освен, че е още по-бърз със своите 1.3 GHz за двете процесорни ядра, MT6572 разчита на графично ядро Mali-400, което при тази ниска графична резолюция може да подтикне дори към стартирането на някоя игра.

По-горе стана дума, че Model S разполага с 512 MB RAM, което донякъде е ограничаващо в желанието на някои да инсталират колкото се може повече приложения, уиджети и прочие. При една нормална работа със сигурност няма да усетите проблеми, но наблъскването на смартфона с повечко резидентни приложения със сигурност може да му попречи да се представя в пълния си блясък. Макар обема на достъпна потребителска памет да не е голям, чрез добавяне на карта microSD много бързо ще си решите проблема с “дисковото пространство”.

Апаратът е двусимов и позволява поставянето на две сим карти едновременно, като едната може да е mini SIM, а другата трябва да е micro SIM. Споменахме вече наличието и на слот за карти microSD.

Батерията на 3Q Model S

Предвид по-малката “стъпка” на Model S съвсем очаквано батерията също не е с големи размери, но въпреки това съумява да събере в себе си (предполагаемо) 1400 mAh.

3q_model_s_battery_sim

Батерията е Li-Ion и със споменатия капацитет е напълно способна да захрани апарата за поне 2 дни автономна работа. Ако не “човъркате” прекалено много в интернет или някоя игра, например, времето на автономна работа може да се увеличи дори до 3 дни. Виждат се и двата слота за карти SIM – едната може да е стандартна mini SIM, докато втората задължително трябва да е micro SIM.

Под Antutu Battery Tester се постигнаха 384 точки, което е едно добро постижение.

Безжично свързване при 3Q Model S

Безжичното свързване при Model S е организирано около наличието на Wireless-B/G, както и Bluetooth 4.0. Разбира се налице е и “data” чрез HSDPA/HSUPA. Що се отнася до скоростите на трансфер, по време на тестовете бяха отчетени следните резултати:

SpeedTest DATA

Screenshot_2014-07-21-15-58-37

SpeedTest WiFi

Screenshot_2014-07-21-15-57-25

GPS свързване при 3Q Model S

GPS връзката при Model S разчита не само чисто на хардуерния GPS, но и на допълнително спомагане по софтуерен път чрез A-GPS и EPO. Налице е общо взето всичко, от което се нуждаете за една качествена GPS връзка, но все пак GPS модула е от най-голямо значение. Наличието на чипсет на MTK до голяма степен определя представянето на Model S, като въпреки всичко GPS представянето на апарата беше на ниво:

Screenshot_2014-07-21-15-10-15

Първоначалното свързване отне повече време, но в последствие всяко следващо се случваше в рамките на до 30 секунди.

Субективни впечатления

Стигнахме и до една доста субективна част от този материал, а именно личните впечатления, които се създадоха на база почти едномесечното тестване на този апарат. По принцип не отделяме толкова време при тестовете на смартфон, но при положение, че говорим за евтин смартфон с потенциал. Нямаше как да нямаме поне някакви резерви относно представянето на Model S, поради което решихме да го подложим на по-продължителен тормоз. И колкото повече се занимавах с този апарат, толкова повече ми допадаше като представяне.

Тук изобно не може да кажем, че е налице самозаблуждаване – това не е апарат от най-висок клас с всички нови технологии и екстри, но… от друга страна това е един много интересен смартфон от нисък клас с чудесна цена и повече от прилични възможности. Факт е, че камерата е може би единственото нещо, което не е на поне адекватно ниво, спрямо останалата част от представянето на Model S. Но за хора, които снимането със смартфона не е приоритет това вероятно няма да е проблем. Особено, след като останалата част от представянето на този смартфон е повече, от колкото сме очаквали.

Сглобката е стабилна и пластмасите изглеждат повече от прилично. Матовият заден капак задържа пръстови отпечатъци и става на петна доста лесно, но пък и се почиства лесно. Съмнявам се, че логото 3Q ще издържи достатъчно дълго време на мястото си, но най-малкото след месечна нормална употреба не е дало индикации, че поставянето му е от кратковременен характер. Страничната “метална” рамка пасва много добре на визията на апарата и дори наподобяването на метал е изпълнено така, че човек сравнително лесно да го възприема по този начин. За 1 месец ползване апаратът няма никакви следи от употреба, а фабрично нанесеният протектор на екрана изглежда почти недокоснат.

Споменахме екрана… който е просто чудесен. 4″ IPS матрица, която създава усещането, че ползвате по-скъп апарат, а точността на тъч-а само затвърждава това. Трите основни бутона под екрана нямат подсветка, но в този сегмент от пазара и тези цени малко апарати изобщо могат да предложат подобна екстра. Но да се върнем на екрана – наситени цветове, чисто изображение, доста добра яркост на дисплея. Едно нещо обаче не работи както трябва – автоматичният контрол над яркостта. Преминаването между различните нива е прекалено видимо и ръчното фиксиране на определено ниво на осветяване е за предпочитане.

Апаратът е доста студен по време на работа, като не загрява осезаемо дори и при по-сериозни и продължителни натоварвания. Използването на чипсета MT6572 определено е “виновен” за това хладно представяне, а и за сравнително доброто представяне от към производителност. Единствено липсата на още 512 MB RAM попречиха на този смартфон да се представи още по-добре. Задръстването с повечко резидентни приложения определено заемаше цялата налична оперативна памет и това се отразяваше на представянето на Model S. Но това го направихме нарочно, с цел проверка на представянето. При стандартното използване на смартфона като “ежедневен” нещата изглеждаха далеч по-добре.

Софтуерно погледнато, Model S работи под управлението на Android 4.2.2 в негов много изчистен вид, без кой знае какви предварително инсталирани приложения. За софтуерното обогатяване ще трябва да се погрижи ползвателя, който да инсталира точно тези програмки, които него го интересуват. И без това обема на оперативната памет е ограничен, че да си позволяваме някакво разхищение.

Резултати от тестовете за измерване на производителността

Antutu Benchmark 4

Screenshot_2014-07-17-16-48-33

Screenshot_2014-07-17-16-48-40

Antutu 3D Rating

Screenshot_2014-07-21-15-13-18

Vellamo Benchmark

Screenshot_2014-07-21-15-41-48

GFXBench 3.0

Screenshot_2014-07-21-15-52-21

В заключение

Стигнахме и до края на този материал, отразяващ представянето на смартфона 3Q Model S. Смея да кажа, че на цена от 179лв с ДДС този апарат може би няма конкуренция на Българския пазар (да, закупуването на китайски смартфон с доставка от Китай е алтернатива, която обаче крие своите рискове в дългосрочен план). Това е първият смартфон с цена под 200лв, който освен ниската си цена ни предлага и достатъчно сносно представяне, което да не ни накара да избираме между цена и възможности. Факт е, че камерата на Model S е далеч под желаното от нас, но все пак прави снимки, а другите аспекти от представянето на този смартфон съумяват да компенсират достатъчно, че да сме в състояние да пренебрегнем камерата.

3q_model_s

В крайна сметка пред нас имаме един доста евтин 4″ смартфон с двусимови възможности, който чрез своят екран, по-ново поколение двуядрен чипсет, издръжливост на батерията и ако щете наличието на светкавица/фенерче показва защо не трябва с лека ръка да отписваме и евтините бюджетни предложения… или поне не всички.


5 thoughts on “3Q Model S – малък и практичен 4″ смартфон

 • 26.07.2014 at 16:44
  Permalink

  има ли с 2 сим карти? Откъде да купя?

 • 26.07.2014 at 17:36
  Permalink

  Кой го произвежда това нещо? Изглежда като някакъв локален бранд, защото нищо не намирам в интернет за него.

 • 07.08.2014 at 16:00
  Permalink

  Телефончето е много приятно като дизайн и функционалност. Предната камера е доста зле според мен и GPS-а е бавен да хване сателити. Но като цяло работата с апарата е приятна и дисплейа на мен ми харесва. Не съм забелязал нещо да променя подсветката в зависимост от околната осветеност. Или не го прави или го прави добре. (това може би е единствената разлика с ревюто по- горе)

  Също имам забележка към разговорите на високоговорител. Не става за разговори в колата примерно. Със старата нокиа съм говорил без проблеми, но с този се оплакват отсреща, че не ме чуват. Идва обаче с кабелно hands-free, което още не съм пробвал.

  Последно да кажа за операционната система. Доволен съм че е чиста. Не съм видял никакъв boat-ware.

  Доколкото разбирам fastboot e изключен, a firmware-а нямам идея как да разбера дали е отключен или не при това положение.

 • 03.08.2015 at 19:24
  Permalink

  Моля кажете как да си оправя мобилните данни.. Изобщо не включват. Сигурно нещо не го правя както трябва

 • 09.11.2015 at 00:03
  Permalink

  При мен мобилните данни не са създавали проблеми. Хваща 3G и работи бързо. Но батерията умря и не намирам да се продава. Относно мобилните данни проблем днес излезе, че само wifi-hotspot споделянето работи. USB и bluetooth споделянето нещо не стават. А преди USB споделянето работеше.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *