Шефът на SONY очаква смартфон бизнеса им да бъде на печалба през 2016г, иначе…

Проблемите на SONY Corporation що се отнася до бизнеса със смартфони продължават с доста умерено темпо, макар че масово смартфоните използват в своята основна (а понякога и при лицевата) камера сензор на SONY. За изминалата година едва 1% от пазара в Северна Америка е бил зает от Xperia-брандирани смартфони, а що се отнася до “родната Япония”, там процента е 17.5%. Това обаче далеч не е повод за радост и от SONY много добре разбират това.

Sony_Xperia_Z_Ultra

Шефът на SONY, Казуо Хирай е споделил пред Ройтерс, че компанията ще продължи да развива смартфон бизнеса според начертаният план за постигане дори на минимална печалба в рамките на 2016 година и в бъдещите години след нея. Ако това не се случи, компанията съвсем не е елиминирала вероятностите за алтернативни подходи. Към момента очакванията са за отчитане на загуби за цялата 2015 година, които според първоначалните разчети трябва да са в рамките на 39 милиарда йени, но към момента очакванията са тези загуби да са по-скоро около 60 милиарда йени (500 милиона $US).

Сериозната конкуренция, която азиатските производители на смартфони създават през последните 2-3 години изглежда се отразява все повече на продажбите на компанията на “домашните” пазари в региона, а от друга страна Apple и Samsung много сериозно конкурират по европейските и американските пазари. Въпреки това компанията очаква да излезне на печалба при смартфоните през следващата година, но ако това не се случи за пореден път, реструктурирането на този бизнес на SONY може да достигне доста сериозни размери.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *