Тръмп каза, Google отсече: Без повече OS и Security Updates за Huawei

Търговско-политическата, или политическо-търговската война между САЩ и Китай добива нови висини, след като Google не без “сериозната непоискана подкрепа” от страна на президента Доналд Тръмп спряха лиценза за Android OS на Huawei. Ограничителната мярка влиза в сила веднага.

Макар доста от информацията в интернет да е неясна, самите Google (чрез Android.com) уточниха за каква точно ограничителна мярка става дума – макар бъдещите версии на Android OS, обновяването на текущата OS (версия 9.0 Pie) като OS и като обновяване на сигурността на OS няма да са достъпни за Huawei, работоспособността на Google APPS и Google Services ще се запази.

Какво означава това – смартфоните на Huawei с Android OS ще продължат да работят както и досега. Всички Google APPS (Gmail, Play Store и прочие) ще продължат да функционират. На ниво OS, поне за момента, Google няма да предлагат на Huawei обновявания на операционната система, под никаква форма. Това не пречи на Huawei да предлагат софтуерни обновявания за своите смартфони. Наред с това, поне за момента, Huawei няма да имат възможност да предлагат следващата версия на Android OS, когато тя се появи (нито под формата на обновяване на текущи смартфони, нито като OS за бъдещи апарати на компанията), нито пък нови версии на Google APPS.

В крайна сметка можем да кажем, че поне за момента, нямате причина да се притеснявате за вашият смартфон Huawei – нито като актуалност на OS, нито като актуалност на нивото на сигурност на Android OS.

Със сигурност можем да очакваме още по темата в близките няколко дни (и дори часове)…


3 thoughts on “Тръмп каза, Google отсече: Без повече OS и Security Updates за Huawei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *