Три сайта от групата на hardwareBG.com с награди в БГ сайт 2009

Тази вечер екипът на hardwareBG.com се връща от наградите от конкурса БГ сат 2009 с цели три награди, което при точно три участия в различните категории е голямо постижение. Или? Дали най-сладката награда е онази на публиката и въобще има ли значение дали си избран от жури или публика е спор, който прилича на онзи за кокошката и яйцето. Факт е обаче, че през цялото време някак си знаехме, че повечето от съфорумците ни са по-лоялни на каузата, за която винаги сме работили, а именно – развитие на някакво общество от хардуерни ентусиасти у нас. А са “по-” от много други страници, въртящи се около една тема, например потребителите на Фото Форум (един от конкурентните участници в “Кауза, събитие, общност”), които, макар и да имат неимоверно по-унифицирани интереси, винаги са на разнопосочните краища във всяка тема и сякаш рядко се обединяват с единна цел.

logo

Както се казва – сговорна дружина планина повдига. Народната мъдрост много точно отговаря на онова, което се случи с участието ни – леко недовършените ни, все още в процес на разработка и доизпипване страници, които обаче активно пълним със съдържание, поне доколкото силите ни стигат, и които са интересни за посетителите си, без като цяло да напускат границите на интересите ни в областта на IT (и по-точно – хардуера, понеже всичките сякаш сме били родени с “оувърклок” вместо с рев на уста), се оказаха победители в категориите, в които участваха не според друг, а според своите потребители.

HardwareBG.com съвсем логично прибра наградата на публиката в “Кауза, събитие, общност”, за което трябва да благодарим именно на общонстта, която оценява както нашия, така и собствения си принос в развитието на вече огромният форум на сайта. Което пък е стимул по-бързо да направим сайта, форума и под-раздела mobility.BG едно цяло, но това няма да стане с магическа пръчка.

Онлайн магазинът на hardwareBG.com – iskamPC.com, също прибра награда на публиката, което пък е огромна оцента в усилията ни да интегрираме един сайт със собствено име в един бизнес модел, който никой у нас не е опитвал в точно този му вид. Помагайки на хората, както винаги сме правели, и отново използвайки онова, което най-много ценим – общността от потребители във форумите ни, като основна целева група, iskamPC.com бавно, но славно трупа точкив актива си.Днес обаче забелязахме и първият своеобразен клонинг с подобно име (чувствам се виновен, защото сам аз дадох идеята с тези iskam-нещо-си преди време покрай iskamacer), което ни наведе на мисълта, че този магазин също има нужда от по-тясна интеграция с основният ни сайт.

Най-после читателите отдадоха и заслуженото на Bloody и той взе наградата на публиката в категорията “Личен блог/сайт” с Bloody’s Techblog (ей тук спор няма коя награда е по-сладка измежду тази на журито и онази на публиката!) – познавайки Тони, който вече има в историята си още две награди на публиката за други страници, мисля, че това е една от най-заслужените награди в конкурса – с времето сайтът му се оказа единственият технологичен блог, който аз и много други следим. Основно – понеже не ни занимава с излишни новини, често е пипал онова, за което пише и някак си винаги е… “навътре” в нещата. Пък и не пише често по политически,  социални или общественоважни теми, което е основна предпоставка за трупане на популярност днес (в смисъла на снимайте или напишете нещо за грохнал дядо или циганче и публикацията вече е популярна, което никога не се случва с материалите за скейтъри, например).

Нещо, което ми направи огромно впечатление на награждаването, беше пълната зала. Вярно, че организаторите бяха пуснали покани на корем, и, че в момента няма кой знае колко събития, но ми се иска да вярвам, че поводът е бил по-простичък – фактът, че уеб обществото ни е активно и будно. А и има логика, когато повечето умни хора свършват или започват отново онлайн. Ще си спестя определянето на тази част от обществото като по-специална, защото съм убеден, че половината от присъстващите не са просто будители, а имат и по-комерсиални подбуди, но все пак е хубаво да видиш пръскаща се по шевовете зала, в която журналистите от традиционни медии всъщност са кът, и която е събрала основно хора с вперен и уверен в бъдещето поглед.

Сърдечни благодарности и от мен на всички, които ни подкрепиха. Тези награди може и да не са кой знае какво, но са стимул да работим по-усилено и отбелязват, че вървим в правилна посока.


2 thoughts on “Три сайта от групата на hardwareBG.com с награди в БГ сайт 2009

 • 10.11.2009 at 10:18
  Permalink

  поне ората ще се научат да пишат “искам” :)
  Обаче, ако бях на вас и izkamPC щях да регистрирам

  Между другото, много дразнещо е, че captcha-та е след публикувай. Всеки път твоя сайт ме нарича spambot :/ Не твърдя, че има много смисъл в това дето пиша де ;)

 • 10.11.2009 at 14:47
  Permalink

  Ще взема да видя как да я преместя. То и мен ме дразни, но просто не смогвам на ботовете и разните китайци…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *