Странните решения на Motorola…

Повода за заглавето днес е,че от един-два дни в сайта на Motorola се появи новa таблица с планираните ъпдейти за android телефоните им:

Това което ми направи впечатление е че един от най-добрите им апарати в момента – Milestone XT720 няма да получи ъпдейт до версия 2.2 (Froyo) на Android OS.

Опитах се да разбера защо Моторола са взели това решение и единтсвеното което дочух (неофициално) е, че заради реализираните по-малко (от планираните) продажби в европа и Америка няма да се прави ъпдейт до версия 2.2. Не знам как мислят да си вдигнат продажбите с подобни действия… още повече че в момента няма аналог на този апарат нито в тяхното портфолио, нито при конкуренцията.
Още по странен е факта, че модела Motoroi XT720 ( познат и като XT711), който се продава в Корея ще получи ъпдейт до версия 2.2 на Android OS. Внимателно разгледах техническите параметри на двата апарата и не видях особени разлики… да не казвам почти никакви. Motori има T-DMB TV тунер и му липва HDSPA 1700 поддържката. Дефакто Моторола ще направи ъпдейт за XT720, но няма да го пусне за Европейския и Американския пазар. Без да съм програмист мисля че минималните разлики между Корейската и Европейскатаверсия не са основание да не може единия да се префлашне с софтуера на другия.

Motorola винаги са били малко странна компания и често са плащали скъпо за тази си наклонност… Когато бяха доста близко до фалита (става дума за бизнеса им с телефони) се появи спасителната светлина в тунела в лицето на операционната система на Google – Android. Взимайки правилното решение да се отдадат на младата операционна система те напрактика влезнаха пак в играта.  Създадоха iPhone killer-a в лицето на Motorola Droid/Milestone, показаха и други интересни модели. Като цяло даваха признаци, че са поели по правилния път.
Е, пътя не беше съвсем правилия (според мен), защото създавайки почти перфектния телефон като хардуер ограничиха възможността на потребителите да къстъмизират ромове заключвайки бутлоуера на всичките си апарати (без Droid, който е CDMA и се продава само в САЩ).  За 80-90% от потребителите това не е голям проблем, защото това че някой живеят за да префлашнат телефона си, повечето потребители нито им се занимава, нито имат необходимите знания за това.  Но самата идея че не може да се прави нещо дразни дори хората, които никога няма да го направят (какво да се прави… ). Дали трябва или не трябва, дали си струва или не използването на къстъм ромове за телефоните е много дълга и безкрайна тема…


2 thoughts on “Странните решения на Motorola…

 • 26.11.2010 at 18:11
  Permalink

  Нищо ново под слънцето.
  След половин година чакане се появи Android 2.1 за първия Android телефон на Motorola – Cliq. Разликите между DEXT и Cliq не са големи – 3G честотите са различни или така нареченото (radio). DEXT потребителите останаха на Android 1.5. Android 2.1 за Cliq работи и на DEXT. Може би причината отново е ниски продажби или нежелание от страна на операторите да го поддържат/продават. HTC и Samsung пуснаха много модели с Android.
  Още преди да се появи 2.1 във форумите на Motorola масово твърдяха това ми е “последния телефон с тази марка”. Отрязването на всички притежатели на DEXT в Европа, Канада, Бразилия, Азия едва ли ще доведе до по-големи продажби. Май само запалените фенове ще повторят да си вземат Motorola.

 • 26.11.2010 at 21:21
  Permalink

  Аз съм с ХТ720 и за момента нямам намерение да го сменям като апарат. Реално погледнато не Моторола, а Гугъл са кретените, които вадят нова версия на ОС-а на всеки 6 месеца… няма нормален производител, който да им издържи на темпото…
  Освен ХТЦ всички други производители са доста консервативни в една или друга степен.
  ХТЦ ако са консервативни… ще продават 60 пъти по-малко и ще правят апарати за други фирми (както и започнаха в началото). Те нямат друг избор.

  А Това че Моторола са малко тежки е нормално… и тъпо… Лично аз смятам че ще имам скоро 2.2 , но времето ще покаже дали съм прав :-)

  Също така… наистина много малко хора имат нужда да къстъмизират… това че ние сме такива не значи нищо за производителите… просто сме твърде малко. Да, искам флаш… но незнам защо го искам, като нямам ядове и без него вече толкова месеци (преди с Майлстон, сега с 720-ката)… Искам да е по-бърз… но той и сега е бърз… човек често иска заради самото искане, а не заради реалната нужда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *