Смартфоните със спад в продажбите, за първи път от 14 години насам

Компанията Gartner следи продажбите на смартфони от 2004 година, като последното тримесечие на 2017 година отбелязва един своеобразен “рекорд” – за първи път от 2004 година насам, смартфоните са генерирали по-малко продажби спрямо същият период на 2016 година. Тук говорим конкретно за “новогодишният” сезон на продажби, когато този тип апарати се радва и на допълнителен интерес. През последните три месеца на 2017 година са били реализирани продажби на почти 408 милиона смартфона, докато за Q4 2016 тази бройка е била 432 милиона. Въпреки това, Xiaomi и Huawei отбелязват едни много добри резултати, отчититайки повишение на продажбите именно в рамките на Q4 2017.

Според анализатори от Gartner, основните причини са две – много хора са започнали да залагат на по-висок клас апарати, които запазват за по-дълъг период от време, като от друга страна преминаването от обикновени GSM апарати към смартфони е “забавило крачка” заради липсата на интересни бюджетно ориентирани смартфони. От друга страна е налице очакване от страна на потребителите за все по-добри апарати с все по-добри възможности (камера, свързаност, качество на изработка и производителност), което изглежда не е било покрито от производителите до нужната степен.

За по-лошите продажби влияние е оказало и слабото търсене към Apple iPhone X (вероятно заради високата цена, наред с други причини), а предвид факта, че Samsung се справи доста добре с Galaxy S8/S8 Plus, корейската компания е излезнала отново начело, пред Apple.

One thought on “Смартфоните със спад в продажбите, за първи път от 14 години насам

  • 23.02.2018 at 12:50
    Permalink

    излезнала

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *