Смартфоните със смайващо издържливи батерии

mobile-phone-batteries
 

Някога, преди десетилетие или две, телефоните изпълняваха единствено и само основната си функция – да свързват хора от различни точки по света чрез разговор. Постепенно дългите кабели на стационарните апарати бяха заменени от дългите антени на мобифоните. Но технологиите не спираха да се развиват и днес телефонът е по-скоро малък, подвижен компютър с функцията „разговор“. Ала с това и батериите започнаха да отказват. Зарядното устройство се превърна в ежедневно използвано приспособление. Бяха изобретени всякакви негови подвижни заместители като тухлички, калъфи, карти и гривни.

Но не би ли било много по-удобно, ако самите батерии бяха по-издържливи, ако не се налагаше да бъдат зареждани постоянно? Все пак и енергията от преносимите зарядни устройства си има своя лимит. Стотиците смартфон приложения безмилостно изцеждат всяка частица енергия, но на хоризонта се задава едно ново решение на този проблем. Все по-често започват да се създават телефони с огромни екрани, а зад екраните – с достатъчно място за дълги/широки батерии с по-голям енергиен капацитет.

iOS. Не е никак учудващо, че най-огромният и нов Apple смартфон разполага и с най-голямата iPhone батерия. Именно по-дългият дисплей, по-голямата батерия и оптически стабилизираната камера са основните разлики между iPhone 6 и iPhone 6 Plus. Подобрената версия побира 2,915 mAh батерия. За сравнение: iPhone 6 разполага с 1,810 mAh батерия, а iPhone 5S – с 1,560-милиампер-часова. Но по вече установения iPhone модел и този път батерията не може да се изважда.

Android. Изборът тук е смайващо изобилен. Droid Turbo е един от телефоните с най-издържлива батерия на пазара – с цели 3,900 mAh, а дисплеят е „само“ 5.2-инчов. Недостатъкът в случая е, че този великолепен смартфон се продава единствено в САЩ. Но съществуват редица други Android варианти (вероятно в наличност близо до вас) с изключително дълъг живот на батерията: LG G3, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Note 4, HTC One M8.

Windows Phone. След като Microsoft се сдоби с линията на Nokia, компанията унаследи и забележително големия 6.3-инчов смартфон Lumia 1520. И наред с всичките си качества, този телефон разполага и със завидно издръжлива 3,400 mAh батерия. Друга алтернатива, с дълготрайната си 2,600 mAh батерия, е Windows вариантът на HTC One M8.

Lenovo. Утвърденият на пазара производител на лаптопи Lenovo, лека-полека завладява и смартфон индустрията. 5-инчовите апарати от професионалната серия Lenovo P могат да се похвалят с мощната си 4,000 mAh батерия.

BlackBerry. В дните, когато устройствата на BlackBerry се използваха основно за изпращане на имейли, те разполагаха и със изключително издържливи батерии. Изненадващ е фактът, че първият продукт на BlackBerry дори се е захранвал от обикновена АА батерия. Но постепенно утвърдилата се клавиатура започна да изчезва, приложенията се увеличаваха, апаратът стана тънък и крехък, а животът на батерията намаля. Но BlackBerry Passport е съвременната версия, която разполага с традиционната BlackBerry клавиатура, а благодарение на големите си размери побирана и 3,450 mAh батерия.

Но, естествено, животът на батерията се определя от редица други фактори като големината на дисплея, резолюцията, яркостта, процесора, използваните приложения и най-вече – индивидуалната употреба на телефона от собственика.

Още интересни факти по темата можете да откриете на Inc.Com.

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен Университет


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *