Ревю на Wireless-N безжичен рутер NETGEAR WNR2000

В статиите, в които зачекнах темата за Wireless-N технологията у дома, обещах и ревюта на няколко модела безжични рутери. Или цяла поредица ревюта, ако времето и нервите за това ми стигнат. Като всяка поредица събития, и тази има начало – а именно едно не много дълго (пиша го с надежда), но достатъчно информативно ревю. Няма да правя опит за сравнения с други продукти, понеже на този пазар не всичко е цена/производителност – и ще обясня защо, но ще се постарая да наблегна на добрите страни на всеки рутер, без да подминавам недостатъците.

На вкус и цвят…
NETGEAR WNR2000 не е част от серията RangeMax, която обикновено е снабдена с голям брой антени и осигурява добро покритие, но е запазил едно от най-важните нововъведения на марката – работата със скрити антени, в които се използват специални материали, осигуряващи по-ниско ниво на интерференция между тях. Моделът изглежда буквално като “черна кутия”, стига да не гледате задната страна, където са разположени портовете му. Не знам за други, но за мен разните модели със стърчащи на всички страни антени са ми леко “ретро”. макар че, ако гоните цена, подобни претенции не може да имате, ако трябва да сме честни.


На снимката – WNR2000 и WNR1000. WNDR3300 е още по-голям…

Технологично
WNR2000 е от така наречените Wireless-N 300 Mbps рутери – иначе казано постижимите скорости при връзка с Wireless-N мрежови устройства са доста по-високи от тези на Wireless-G рутерите, и не са ограничени както при N150 моделите (например WNR1000, който може да видите на снимките, и за който също ще пиша). Проблемът по-скоро се оказват мрежовите карти – има огромна разлика не само между различните видове (в момента най-масови са тези на лаптопите), но и дори от карта до карта! Например две аналогични от гледна точка на име Intel WiFi Link 5100 AGN се представят различно – и то доста.

Естествено, откъм сигурност нивото на WNR2000 е съвсем стандартно – WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK. Възможностите да защитите мрежата си включват филтриране по MAC адрес и задаване на статични IP адреси. Няма почти никакъв контрол над защитните стени – типично за NETGEAR, които правят продукти за масови потребители.

Инсталация, интерфейс
Недостатък – инсталационният диск не е за Windows 7, ама никак. Така или иначе свързването става елементарно, понеже по подразбиране няма заложена сигурност и работи DHCP сървър. Ако искате да влезнете в самия рутер – на гърба му има изписани потребителско име и парола – като на повечеот NETGEAR устройства те са съответно admin/password – след това е задължително да ги смените! Влизането, поне при стандартно свързване с Windows, може да стане през браузер на адрес 192.168.1.1 – ако рутерът има достъп до интернет, моментално ще си обнови фърмуера. След това попадате в един подреден, не особено богат на опции интерфейс, в който обаче има всичко важно – без контрол над TTL, т.е. няма вариант да се оправите с подобно ограничение с този рутер, понеже това е често задаван въпрос (на който винаги отговарям, че е по-лесно да обясните културно на доставчика, че имате телефон с WiFi лаптоп и компютър, и се очаква, че искате да ги ползвате – досега никъде не са ми правили проблем за това).

Включването на WPS устройства (например фоторамката на Toshiba, не, че знам за какво да ползвам интернет и на нея :)) е елементарно – натискате бутона в долната част и… voilà, фоторамката вече може да се свърже с flickr!

Покритие
Да си дойдем на думата – тук сравнението е странно, понеже се наложи да преместя моят WNDR3300 върху алуминиевата дограма, която промени сигнала значително, затова прилагам общо по три графики за всеки рутер.


Първата двойка тестове е с адаптера на AMD-базиран лаптоп Acer 49xx – Atheros AR5B91 – първата графика е на WNR2000, втората – на RangeMax WNDR3300. странното лично за мен на пръв поглед е, че WNDR3300 със своите 8 антени се справя по-зле от WNR2000! После се сетих нещо – и двата адаптера, с които тествах, се свързват с Wireless-G мрежата на WNDR3300, а не с 5-гигахерцовата му Wireless-N мрежа.


Втората двойка графики е с USB мрежов адаптер NETGEAR WN111, който обаче също не успява да отчете 5-гигахерцовата N мрега на WNDR3300. Графиките са в същия ред – първо WNR2000, после WNDR3300. Отново е видимо ясно предимство в покритието на WNR2000.

И двете графики показват явно предимство в обхвата и покритието на WNR2000, при това – доста канонично спрямо препятствият, които радиовълните срещат, както може да видите на долната графика. позицията на рутера е много важна и определено мястото му не е на борюто зад монитора, близо до външна стена – поставяне в другия край на помещенията би осигурило далеч, далеч по-равномерно покритие поради липса на препятствия, а в средата на дома – и доста по-плавно откъм качество.

Скорости
По-долу може да видите графика на постигнатите скорости в няколко различни варианти на свързване. За измерването използвах своя MSI GX623 с мрежова карта Intel WiFi Link 5100, Acer Timeline 4810TZ със същата, Acer Aspire 4935 с Atheros AR5B91 и LAN връзка към един от компютрите, когато исках да меря WLAN-to-LAN (безжична-жична – важно е за случаите, в които ползвате мрежово устройство за съхранение на данни).


Постигнатите скорости в локална мрежа в MB/s

Ето и малко обяснения, понеже само от графиката не може да стане ясно – първо – тестът е правен типично в домашни условия – няколко свързани компютъра в домашна мрежа, обмен на 3-гигабайтов .dat файл между тях през споделена папка:

 • WNR2000+Intel WiFi Link 5100 – в този случай се свързвам през такава мрежова карта към рутера, а отсреща той е свързан или с жична връзка (в случая LAN-WLAN) или с Intel WiFi Link 5100 (WLAN-WLAN)
 • WNR2000+WN111 – в този случай се свързвам с жична връзка (LAN-WLAN) или Intel WiFi Link 5100 Wireless-N карта (за WLAN-WLAN измерването) към рутера, към който друг компютър е свързан с NETGEAR WN111 USB мрежов адаптер.
 • WNR2000+WN111 – в този случай се свързвам с жична връзка (за LAN-WLAN теста) или Intel WiFi Link 5100 Wireless-N карта (WLAN-WLAN) към рутера, към който друг компютър е свързан с помощта на мрежова карта Atheros AR5B91.

Скоростта наистина силно зависи от “компонентите” на цялата връзка – в случая основно от мрежовите карти, като по всичко личи, че тенденцията Intel-ските карти да са най-съвместими и бързи не се е променила с нищо.

Заключение
Хм… NETGEAR WNR2000 не е евтин рутер, но е от онези, които работят напълно безпроблемно от гледна точка на масовия потребител. със сигурност не е за вас, ако търсите за по-напреднали с повече възможности за настройка – вероятно искате някой от рутерите с възможност за инсталация на DD-WRT или друг UNIX-базиран фърмуер. WNR2000 има добър обхват, изглежда като всичко друго, но не и рутер, и е елементарен за вкарване в употреба. Освен това по-горе пропуснах подробните обяснения за Live Parental Control възможностите, за които има богата информация тук, при това добре украсена с картинки. В случая е важно да знаете, че може да излъчвате различни SSID с различни рестрикции, или, иначе казано – може да ограничавате доста лесно достъпните страници посредством онлайн услуга, която допълва вградените възможности за блокиране на нежелано съдържание. всъщност, ако имате деца, вероятно съвсем не ви показвам топлата вода. Съотнесена спрямо цените на някои “по-китайски” марки, цената на рутера на NETGEAR (около 125 лева в момента) е висока, но пък и гаранцията, че няма да имате проблеми, е относително добра. Ползвам рутер на тази марка вече втора година (WNDR3300, който използвах за сравнения по-горе) и съм адски доволен, макар че не мога да кажа същото за повечето не-Intel базирани мрежови карти, които не работят особено добре с 5-гигахерцовия обхват. WNR2000 така или иначе е по-нисък клас и няма такъв, т.е. място за притеснения няма.

Актуална цена може да видите в онлайн магазина на hardwareBG.com

14.01.2010: Едно голямо уточнение  – тестовете са проведени точно в стила “домашен потребител” – имам два или повече компютър, вързани в мрежа, между които измервам скоростите чрез просто споделяне на папки и копиране на един 3-гигабайтов файл. В този дух нито едно от измерванията не е проведено с включена сигурност или с интернет връзка, а обикновено WLAN-LAN/WLAN-WLAN операциите са с по-ниска скорост от тези на от WAN порта към WLAN/LAN мрежата.

11 thoughts on “Ревю на Wireless-N безжичен рутер NETGEAR WNR2000

 • 14.01.2010 at 02:04
  Permalink

  Добро представяне, благодарим :)

  (само може ли да стане на “магазина” вместо “мажазина” )

 • 14.01.2010 at 10:18
  Permalink

  Добре как тогава вкъщи с WNR1000 и Canyon N мрежова карта с някакъв чип на ралинк. Това беше най евтината на пазара за 20 лева преди месеци си постигам 5.8 МB в секунда, това при теглене от дата.бг на HTTP както и при сваляне на торенти.

  С парола не успявам да се вържа на повече от G, но при изключени криптировки само с аксес лист за мак адресите на картите които може да го достъпват, рутера работи като на кабел, почти 6 mb-та в секунда и тотална стабилност без един рестарт от няколо месеца. Също и като тегля и ъплоудвам с много конекции забавянето при отваряне на сайтове на моя и други компютри вързаяни към рутера е много минимално.

 • 14.01.2010 at 13:11
  Permalink

  Вкарах едно голямо уточнение отдолу – в случая няма как да измеря как е с интернет връзката, която традиционно трябва да пропуска повече към WLAN/LAN, защото моята (хак им на Traffic) не е достатъчно бърза. Тестовете са с шернати папки и прехвърляне на 3 GB файл – без никакви усложнения, понеже надали повечето хора ще направят нещо повече от това.

  Ако има значение – heatmapper-а открива над 30 мрежи тук., освен моите две.

 • 14.01.2010 at 16:57
  Permalink

  От това, което има за “родителски контрол”, с малко играчка и нуждата всеки път да вкарваш парола, се получава невероятно допълнително ниво на защита на самата система, ако някой я кракне. Така де – WEP не пази никого,WPA & WPA 2 са сериозни само с прилична парола, която не представлява цяла дума, а мак филтрирането нищо не филтрира – адски лесно е да се преправи мак адрес и да се изхвърли стария от мрежата!

 • 14.01.2010 at 23:16
  Permalink

  Не би ми хрумнало, а е добра идея. Според мен дори базови нива на защита са достатъчни за останалото.

 • 17.01.2010 at 19:50
  Permalink

  Аз имам питане. Каква програма е използвано за да се направи картинката със силата и нивата на покритие?

 • 04.05.2010 at 15:35
  Permalink

  Здравейте
  Имам такъв рутер v2 и съм много доволен от него.
  Хубаво си направил ревю за него, но не мисля, че негативната като цяло оценка му подхожда. Рутера е доста стабилен, не губи настройки, не оглупява, хвърля на доста сериозно разстояние, поддържа QoS, което съвсем не е малко !
  За цената от 90лв. – купуват се три и излизат по толкова,всички така правят, не мисля че има по-добър.
  Единствено конкуренция може би бе на Buffalo WHRG300N, който така или иначе вече го няма :-)

 • 04.05.2010 at 20:56
  Permalink

  Хич не съм му дал негативна оценка, но това не ме спира да си отворя очите и да видя, че Тенда с подобни възможности (но без родителските контроли, за QoS не зная има ли при Tenda-та) струва по-малко. А цената 90 лева е отскоро, все пак по време на писането на ревюто не е била актуална.

  В мен Netgear предизвикват смесени чувства – WNDR3300 колкото е работил стабилно, толкова и главоболия ми е докарал, WNR1000 ми се струва напълно неопрадвана покупка, но пък WNDR3700 компенсира за всички останали… ако все пак платиш цената му.

 • Pingback: Ревю на Wireless-N бежичен рутер NETGEAR WNR2000 – hardwareBG.com

 • 09.09.2011 at 22:24
  Permalink

  Здравейте! Скоро си взех NETGEAR WNR2000 wireless N . Може ли някой да ме упъти къде да чета как да го настроя и пусна въобще?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *