Ревю на лаптоп Acer Aspire E1-552

acer-e1-522-top
Когато стане дума за мобилни компютри и AMD много от потребителите веднага гледат да се пренасочат към Intel-базирано решение, тъй като от доста време като че ли се е наложило мнението, че процесорите на AMD греят повече и системите с тях не са толкова надеждни. И докато преди години може да се каже, че имаше известни проблеми свързани с това, когато от компанията тепърва навлизаха по-сериозно при преносимите компютри, то към момента това схващане е по-скоро остаряло и дори можем да кажем, че нещата са се обърнали на 180 градуса. Тези, от вас, които са се сблъсквали с най-актуалните мобилни предложения на Intel в лицето на Core процесорите Hаswell вероятно са забелязали, че те греят доста сериозно (не само при мобилните компютри), което не им пречи да работят добре, просто температурите при натоварване може да са малко стряскащи за потребителите, които не са свикнали да виждат работна температура от 80 и нагоре градуса на натоварен Intel процесор, които в същото време дори е и с повишена честота от Turbo Boost технологията.

В последно време обаче от AMD предлагат все по-интересни решения, особено в лицето на APU моделите (процесор и графичен контролер в едно), които предлагат много добра комбинация от производителност и ефективност за не толкова висок клас клас мобилни компютри, където не е необходима мощна дискретна графика. Именно вградените графични процесори при Intel са мястото, където компанията изостава от своята конкуренция в лицето на AMD, а предвид факта, че графиката, дори не особено мощна като производителност, играе все по-голяма роля при ежедневното ползване и работа с компютъра тя изобщо не е за пренебрегване. Затова и хората с предразсъдъци относно AMD при мобилните решения може би трябва да се замислят и поинтересуват малко повече, защото реално вече не е толкова от значение дали мобилния компютър е AMD или Intel-базиран – ако не полагате никакви грижи да го поддържате в добро състояние, в това число и да поддържате охлаждащата му система чиста, то рано или късно ще се сблъскате с проблеми. Ако пък имате и домашен любимец – котка или куче, то проблемът се задълбочава още повече, тъй като козината допълнително помага за задръстването на охлаждащата система. Но да не задълбаваме в подробности за липсата на поддръжка на лаптопите, а да се върнем към основната тема на този материал, а именно лаптопът Acer Aspire E1-552…


acer-e1-522-open
Параметри на Acer Aspire E1-552

Процесор – AMD A4-5000 (4-ядрен, 1.50 GHz, 15W TDP)
Памет – 4GB DDR3
Видео карта – AMD Radeon HD 8330 (интегрирана в процесора)
Диск – 500GB SATA (5400 rpm)
Екран – 15.6″, 1366×768 резолюция, лъскаво покритие
Оптично устройство – DVD записвачка
Свързаност – LAN 10/100/1000Мбит/сек, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth
Интерфейси – 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, уеб камера и микрофон, конектор за слушалки, HDMI и VGA изходи за външен монитор, четец за флаш карти
Батерия – 4-клетъчна (до 4 часа работа)
Тегло – 2.40 килограма с батерията
Операционна система – Linux
Цена – 669 лева


acer-e1-522-front
acer-e1-522-left
acer-e1-522-right
В предната част на корпуса на лаптопа е разположен четеца за флаш карти, както и светодиодните индикатори за състоянието на лаптопа. От лявата страна ще намерите LAN мрежовия конектор, изхода за охлаждащата система, VGA И HDMI конекторите, USB 3.0 порта и конектора за слушалки (няма отделен за микрофон, така че трябва да разчитате само на вградения микрофон). От дясната страна на корпуса е захранващия конектор за адаптера, оптичното DVD устройство, и двата USB 2.0 конектора.


acer-e1-522-adapter
Процесорът AMD A4-5000, който е в основата на този лаптоп е така наричаното от AMD APU, тоест с интегрирано графично ядро. A4-5000 е Kabini APU на базата на най-актуалната Jaguar архитектура на AMD и използва 28-нанометров производствен процес, като по този начин може да се постигне и по-ниско енергопотребление при използване на по-ниска работна честота и по-ограничено откъм възможности графично ядро. В тази връзка 4-ядрения процесор AMD A4-5000 в комбинация с интегрираната графика под формата на Radeon HD 8330 графично ядро със 128 шейдъра успява да се вмести в едва 15W TDP и в същото време осигурява повече от задоволителна производителност и възможности за своя клас. Интегрираната в процесора графика не е от най-бързите, но спокойно може да осигури достатъчно добра производителност за не особено тежки игри, в това число и доста от актуалните и много популярни Free to Play онлайн заглавия с леко понижаване на нивото на графичните детайли от максималното възможно. И въпреки ниската обща консумация на ток от цялата система, от Acer предоставят лаптопа със 65-ватов захранващ адаптер, нещо, което по-никакъв начин не е минус.


acer-e1-522-battery
Батерията е 4-клетъчна с капацитет от 2500 mAh, което на пръв поглед може да ви се стори прекалено малко, но предвид доста добрата енергийна ефективност на цялата система. По информация на производителя батерията би следвало да издържа до около 4 часа работа при не особено сериозно натоварване, като това твърдение разбира се предстои да проверим и ние след малко.


acer-e1-522-upgrade-options
Откъм възможности за ъпгрейд, както можете да видите E1-522 не предлага кой знае какво. Реално може да смените твърдия диск и да добавите още памет, като лесен достъп има само до диска и втория слот за памет, за да стигнете до основния първи слот за памет, където е инсталиран модула от 4GB DDR3 ще трябва да разглобите цялото шаси, което определено не е препоръчително да правите сами.


acer-e1-522-power-consumption
Време е да преминем към тестовете на системата, започваме с проверка за енергопотреблението, нещо, към което определено имаме сериозен интерес предвид доста ниската стойност на TDP за AMD процесора използван в тази система. Резултатите ни изненадаха доста приятно, едва около 7-8W енергопотребление в ненатоварен режим, като енергопотреблението на цялата система достига до 17W при натоварен на максимум процесор с Prime95 и до 20W ако добавим и високо натоварване на графичното ядро с FurMark. Определено доста енергийно ефективна мобилна система, която има какво да предложи и като производителност въпреки ниската си консумация. Тук е и момента да споменем, че нашия тест в енергийно ефективен режим на работа на лаптопа с активна WiFi връзка показа 4 часа и 18 минути време за ползване с напълно заредена батерия, което е повече от добро постижение, но със сигурност не е и неочаквано такова предвид доста ниската консумация на този лаптоп.


acer-e1-522-thermal-1
И като стана дума за доста икономичното енергопотребление на лаптопа Acer Aspire E1-552, то няма как да не проверим и колко добре се справя неговата охлаждаща система. Максималната температура, която достига корпуса на лаптопа е 39 градуса при продължителен максимален товар на всички подсистеми на машината, като на допир корпуса не се усеща да е неприятно топъл по никакъв начин при тази температура. Обърнете внимание на излизащия от охлаждащата система топъл въздушен поток, на база на термичното изображение можем да кажем, че не е добре да има нещо на по-близко разстояние от около 20 сантиметра откъм изхода на охлаждащата система, защото в противен случай ефективността на охлаждане може да се влоши.


acer-e1-522-thermal-2
В долната страна на корпуса на лаптопа отново температурата не надвишава 39 градуса при максимален товар на системата, което означава, че при нормално натоварване тя ще е значително по-ниска. Така или иначе няма проблем с некомфортно високи температури на корпуса, като ако няма да ползвате лаптопа на бюро е добре да внимавате да не закривате отворите за охлаждане в долната част на неговия корпус.


acer-e1-522-thermal-3
Страничната част на корпуса на лаптопа, където се намира изхода за топлия въздух идващ от охлаждането на лаптопа също достига максимална температура от под 39 градуса при сериозно натоварване, температура при която човек не усеща топлината като неприятно висока. Единствената забележка е по-скоро към перката на охлаждащата система, която може да достигне ниво на шум на ръба на комфортното ако се намирате в тихо помещение, но не и ако сте в офис или на друго място, където фоновото ниво на шум е достатъчно да заглуши звука идващ от перката.


acer-e1-522-temps
Ето как изглеждат и работните температури при максимално натоварена система с помощта на Prime95 и FurMark – максимално достигната температура от 65 градуса на процесора, като при нормално натоварване тя е доста по-ниска.


acer-e1-522-display-report
Няма как да пропуснем да проверим и екрана на лаптопа, макар, че честно казано нямахме кой знае какви очаквания към панел в този ценови клас с лъскаво покритие, какъвто се използва при Acer Aspire E1-552. Максималната яркост от малко над 200 кандела ни изненада доста предвид цялостно доста ниската консумация на системата, като очаквано цветовото представяне по подразбиране беше далеч от добро, макар визуално обикновен потребител надали би забелязал някакви нередности. След калибрацията на екрана обаче останахме доста приятно изненадани от резултата – почти 180 кандела и неочаквано много по-добро цветово представяне със средно отклонение от под 1. Разбира се въпреки много добрия резултат след калибрация все пак не бихме препоръчали този лаптоп като особено подходящ вариант за използване за работа, където цветовете са от голямо значение.


acer-e1-522-windows-7-index
Един бърз поглед към Windows 7 рейтинга на системата, съвсем очаквано най-слабият резултат е за интегрирания графичен процесор, които макар и не супер бърз се представа много задоволително при използване дори за не особено тежки игри при резолюция 1366×768 каквато предлага екрана на Acer Aspire E1-552.


acer-e1-522-game-results
И като стана дума за графика и графична производителност, няма как да не погледнем как този мобилен компютър на Acer с AMD APU се представя и в игри, макар самата конфигурация да е доста далеч от това, което можем да сметнем за геймърски лаптоп. Съвсем очаквано, добра производителност в по-стари или не толкова тежки традиционни игри и дори задоволително представяне в актуални Free to Play онлайн игри като iRacing (състезателен автосимулатор) и много популярната напоследък игра League of Legends. Системата определено се повече от задоволително откъм графична производителност, особено ако се вземе предвид и нейния ценови клас. Е, разбира се няма да можете да играете Fаr Cry 3 или Crysis 3 на максимум детайли, все пак това не е и целта на това бюджетно ориентирано мобилно решение на Acer.


acer-e1-522-final
Като заключение определено можем да кажем, че Acer Aspire E1-552 успя да ни изненада много приятно със своето изпълнение и представяне. Като за лаптоп от бюджетен клас, E1-552 успява да предложи добра комбинация от параметри и производителност, основно благодарение на много успешните и наистина отлично представящи се APU-та на AMD. 4-ядрения AMD A4-5000 процесор с интегрирана графика AMD Radeon HD 8330 се оказа много приятна изненада със своята максимална консумация от едва 15W, като в същото време осигуряваната от него производителност е на доста добро ниво. Като цяло Acer Aspire E1-552 е един чудесен бюджетен лаптоп като цена, които би свършил работа на всички потребители, които търсят икономично и енергийно ефективно решение, което да може да им осигури осезаемо по-добра производителност от нетбук или друго слабо Intel-базирано мобилно решение с ниска производителност и цена, без за целта то да струва много повече. Acer Aspire E1-552 предлага добра обща производителност и може да се ползва за разнообразни нужди, които не изискват прекалено висока процесорна или видео производителност – подходящ е както за ползване за офис работа, така и за домашно забавление. Така че ако търсите добри предложения в тои ценови клас, то определено Acer Aspire E1-552 не е за пренебрегване, като не трябва да се плашите от не толкова високите параметри на системата на хартия.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *