Първото ревю на Acer Aspire 5740 и Aspire 5740DG

Зная, че очаквате този момент се нетърпение, но, както писах тук, новите модели на Acer ще позакъснеят “малко” – например края на февруари, което си е едномесечно отлагане спрямо обещанията за края на януари. И това тук не е никакво ревю, а черен хумор – през тове време една от не точно малките фирми у нас успя, без дори да е виждала моделите 5740 дори на хартия (понеже във вида, в който се очакват, дори още ги няма на страницата на Acer, а по информация от днес май и са някъде из заводската линия), да пусне “ревю” на Aspire 5740G и дори на версията с Tridef екран – 5740DG.


Така нареченото ревю в toplaptop.bg е пълна боза, каквато не би представлявало, ако беше кръстено нещо като “преглед”, “новини” или “информация”. Типичен пример за информационно замърсяване с SEO

Макар в случая да го правя и аз, винаги съм мразел превземането на интернет от безмислици, обозначени като ревюта – потърсете каквото и да е в комбинация с “ревю” или за по-лесно – “review” и пребройте сами колко от резултатите в Google ще са всъщност магазини с опция за потребителски ревюта. Каквито всъщност рядко някой пише, понеже хората, които биха седнали да напишат нещо смислено, ще го направят във форум или смислен сайт, а не под модела в някой магазин, т.е. по-вероятно е да оставят “мнение”. В конкретния случай обаче говорим дори за нещо по-лошо – опит да се привлече трафик на база ключови думи, които напоследък стават търсени, към блога на фирмата, с което… е, простичко казано – Google резултатите ще изплюват първо тези на Toplaptop.bg, а така ще отидете право в магазина им, където не само няма Aspire 5740, но даже и не пише нещо за него.


Още едно …”ревю” – този път на 5942G и 8942G…

Изненадан бях, когато намерих почти същото и за Aspire 5942G и 8942G – и двата модела вече се предлагат у нас (е, Aspire 5942G се предлага поне в магазина на hardwareBG.com, а утре ще видите и тестове на видеокартата му, което е вероятно най-атрактивното и важно нещо около него), но като цяло – надали доста хора са се сблъсквали с тях. Лично аз се отказах от ревюто на 8942G, защото видеокартата му по-скоро не оправда очакванията ми – ако следите темата ATI/NVIDIA във форума на hwbg сигурно сте запознати с премеждията ми с Mobility Radeon HD5850, а тестове може да видите в тази статия).

Сигурен съм, че ако прекалявах със статиите от подобен род тук, не само щях да се чувствам безполезен, но и със сигурност щях да бъда такъв – колкото и тези псевдо-ревюта. Лошото е, че всички порочни практики от белия свят се пренасят напоследък насам, което просто дразни. много дразни…

12 thoughts on “Първото ревю на Acer Aspire 5740 и Aspire 5740DG

 • 26.01.2010 at 12:52
  Permalink

  Внимание ! toplapotop са заразени от болест наречена стадийна треска. Симптомите се изразяват в първосигнално, хаотично-налудничево преследване на идея/водач/стратегия/печеливша комбинация///. “Ваксина” срещу болестта се раздава от народни лечители наречени СЕлО специалисти след Бабин ден, но не по-късно от Еньов ден, когато ваксината спира да действа. Шум за вируса се вдига и от изпълнителната асоциация на преводачите “Гугъл трън с ту лейт”, която освен с превод се занимава и с попълване на здравните книжки на своите пациенти, като ги успокоява временно с песни на Нирвана в СПАм центрове, ако календарът е прехвърлил Игнажден.

 • 26.01.2010 at 22:45
  Permalink

  И аз не го разбрах, но явно е поискал да ни позабавлява.
  Ама как ги пишат тия работи така без да са виждали лаптопите само не ми е ясно. То така всеки може да си пише разните ми глупости и да подлъгва хората.

 • 27.01.2010 at 19:17
  Permalink

  Е добре а информация за това с какво ще са обурудвани има ли ??

 • 28.01.2010 at 14:45
  Permalink

  В какъв смисъл ще са оборудвани? Като хардуер – вече писах, като конектори – на база същите шасита като преди са – 5738 за 5740, 5942 за 5940, 7738 за 7740, съответно и имат същите възможности за връзка. Екраните са си същите, клавиатурите – също.

 • 04.02.2010 at 19:16
  Permalink

  Колега радвам се, че сме успели да ви привлечеме вниманието с това кратко ревю на въпросния модел. Позволи ми да приложа един превод на думата review взет от СА речника:

  REVIEW
  I. 1. преглеждам (отново)

  2. правя преглед на, хвърлям поглед върху, връщам се мислено към

  3. воен. правя преглед на (войски и пр.)

  4. рецензирам, пиша рецензии/критики

  Целта на въпросното ревю, е да задоволи интереса на средно- статистическия потребител, който не е гуру в компютърните технологии (а не е и нужно). Направено е едно кратко представяне на модела. Интересно ми е, защо след като все пак някой си е направил поне малко труда (не само да плесне спецификации като в ел. магазин както ти каза) и да публикува нещо, което ще е поне малко от полза реши да критикуваш? За някои може да е достатъчно, за други- не. Интернет е море от информация, за всекиго по нещо. Странно защо точно с нас се хвана при положение, че е пълно в нета с всякакви други работи. Колкото до доставката, очакваха се лаптопите от този модел в края на януари. За съжаление, производителят на видео картите явно не смогва и потребителите, ще трябва да почакат. Може би ти е неприятно за бързата ни реакция. Останете със здраве.

 • 05.02.2010 at 00:14
  Permalink

  Не е нужно да се оправдавате. Хващам се за каквото попадна, пък Google връща интересни неща понякога. Не може да ми е неприятна реакция, последвала моята само с 10 дена :)

  Не ми харесва да виждам псевдо-ревюта – написал съм защо. После никой не може да намери истинските.

 • 17.02.2010 at 15:23
  Permalink

  @Николай
  Псевдо ревюто е написано 100% за SEO, но проблемът далеч не свършва до тук.
  Когато пишеш ревю за модел, който още не се е появил на наший пазар, нямаш ли притеснението, че читателите /евентуалните купувачи/ няма да купуват текущите модели, а ще изчакат неизвестно! време , за да се появи конкретния модел ? А ако вземе да закъснява ??

 • 20.02.2010 at 06:15
  Permalink

  Ама то това се случва, аз редовно казвам кога ще идва нещо и после “бера плодовете”. Дреме ми, не съм тръгнал да забогатявам с лаптопи, то е невъзможно по сегашната методика…

  Тези дни гледах, че PIC Computers копирали от блога на лаптопбг. И това ако не е мъка…

 • 28.04.2010 at 14:14
  Permalink

  И не само от там – тея пичове пик, заедно с топлаптоп са може би най-жалките прояви, заедно с интераком,разбира се, които са легендарно жалки.

 • 08.05.2010 at 01:43
  Permalink

  спор няма лаптопа е много добър Имам удоволствието да го притежавам И мога да кажа ,че е много добър Говоря за Acer Aspire 5740G i5

 • 13.05.2010 at 11:31
  Permalink

  До:Иванчо

  Не бих се занимавал да пиша по блогове, но има хора които четат тука. Значи, Топлаптоп няма недоволни клиенти. Би ли се аргументирал в какво се изразява нашата жалкост? Аман от драскачи-професори, които само си седят пред компютърчетата и критикуват. Съветвам те, малко по-премерен тон да ползваш при даването на квалификации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *