Продажбите на смартфони за Q3.18 бележат ръст, Samsung губи позиции

За предпоследното тримесечие на 2018 година ситуацията на пазара на мобилни телефони показва продажби от почти 400 милиона броя, което е около 1.5% повече спрямо Q3.17. Според компанията Gartner, които водят и това изследване, големият губещ е Samsung, докато от Huawei успяват да натрупат солидно предимство пред Apple. Големият проблем на Samsung не недостатъчната реализация на Galaxy S9 и Galaxy Note9, както и понижен интерес към другите им продуктови линии.

Докато година по-рано Huawei са били на трето място по продажби, зад Apple и, разбира се, Samsung, в края на 2018 година нещата са се променили доста. Huawei са изпреварили Apple и са реализирали 13.4% от споменатите по-горе продажби, докато Apple затвърждават позицията си с 9.5%. Голяма част от положителният ръст при Huawei идва от не другаде, ами продажбите на Samsung – спрямо Q3.17, когато корейската компания е реализирала цели 22.3% от всички продажби, за предпоследното тримесечие на настоящата година този процент е доста по-нисък – 18.9%. При продажбите на Huawei се отчитат и тези на дъщерната компания Honor, като последната действа доста агресивно и настъпателно през изминалите 12 месеца.

На 4-то и 5-то място са съответно Xiaomi и Oppo, като и двете компании също бележат ръст в продажбите – съответно от 7% до 8.5% и от 7.7% до 7.9%.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *