Пресконференция на Samsung, ден преди стартът на MWC 2017

Макар тази година феновете на Samsung да нямат “Galaxy S8” причина да се интересуват от прес-конференцията на корейската компания, Samsung имат и други интересни продукти, които да бъдат обявени в деня преди старта на Mobile World Congress в Барселона.

Малката зала на прес-конференцията наистина бе прекалено малка да събере всички желаещи да присъстват. Така или иначе, не малък процент дори от медиите им се наложи да бъдат отделени в друга зала, където да гледат прес-конференцията…. “на живо”.

Конференцията стартира с Дейвид Лоус, който започва доста завоалирано, но очаквано се връща на проблема с “Galaxy Note 7” (на фона на огънат Galaxy S7 Edge, проектиран на големият екран). Проблема с батерията е споменат отново, както и предприетите мерки това да не се случва никога повече.

Тази година от Samsung ще говорят за 5G, таблети и…. VR. Започвайки с 5G, за Samsung тази нова технология е достатъчно обещаваща, че да се направят сериозни инвестиции. Става дума за “гигабити” информация, прехвърлени за “нула време”. Самоуправляващи се автомобили, многоъгълно представяне на любимото спортно събитие, бърз трансфер на големи обеми от информация – всичко това е 5G. Днес компанията официално представя своето 5G портфолио, което ще е комерсиално достъпно в началото на 2018 година, като например 5G домашен рутер и технологични решения за доставчиците на интернет услуги.

Наличието на таблет във всеки дом е нещо много важно, поне според Samsung. Наличието на второ (или дори трето) мобилно устройство с голям дисплей (тук не включваме мобилните телефони) е много важно за съвременният технологичен (и не толкова технологичен) дом. Днес компанията представя два нови таблета, които са мощни колкото мобилен компютър, но са мобилни като таблет. Започваме с Galaxy Tab S3…

Според Марк Нътън от Samsung, хората може да имат различни мобилни нужди, които могат да бъдат покрити само от едно устройство. Това е Galaxy Tab S3. Алуминиева рамка, 429 грама, висококачествена изработка. Цветовете са сребрист и черен, а производителността е на най-високо ниво. Дисплеят е 9.7″ QXGA SuperAMOLED. Налице са всички нововъведения за Samsung през 2017 година, като например Blue Light Filter. Таблетът притежава 4 AKG говорителя, а според завъртането на дисплея, стерео звука на устройството се “завърта” заедно с екрана.

Помислено е и за батерията – 12 пълни часа на видеовъзпроизвеждане само с един заряд на батерията. Galaxy Tab S3 ще се предлага както във вариант Wi-Fi, така и с добавена LTE съвместимост.

Таблетът ще притежава и нов S-Pen, който ще се предлага в комплекта към Galaxy Tab S3. Самият S-Pen е с връх 0.7мм и не се нуждае от батерия. Компанията Staedtler ще предложи своя собствена версия Noris Digital, специално за новият Galaxy Tab S3.

Без да се впускат в повече технически подробности около Tab S3, от Samsung преминават към другият преносим продукт, фокус на тази пресконференция – това е не само перфектният баланс между таблет и мобилен компютър, това е Galaxy Book.

Това е 2-в-1 хибриден мобилен продукт с метален корпус, съчетаващ в себе си мобилен компютър и таблет, достъпен в две версии – 10.6″ и 12″. Със своите 7.4мм дебелина, това е най-тънкият представител на този клас мобилни продукти. Под капака Galaxy Book разполага с 7-мо поколение процесор Intel Core-i5 7200U с до 8 GB RAM и до 256 GB място за съхранение на данни. С едно зареждане Book-а може да издържи 10.5 часа време на автономна работа. Съвсем очаквано, операционната система е Windows.

Клавиатурата на Book-а притежава три различни варианта на подсветка, като същата тази клавиатура, подобно на S-Pen, е стандартна част от окомплектовката на “таблета” Galaxy Book.

В крайна сметка клиентите получават висок клас таблет с възможности на мобилен компютър и добавен S-Pen, както и собствена клавиатура, в много тънка рамка… и идва време за VR… за новият контролер на Gear VR. Този контролер ще е част от окомплектовката на новият Gear VR.

И докато всички си мислеха, че това е всичко… много скоро от Samsung ще покажат апарат…. точно на 29.03.2017 година…. макар да не беше казано директно… става дума за Galaxy S8 и Samsung Unpacked…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *