Преглед на HP Envy 14 лаптоп

Потребителите, които активно следят какво се случва на пазара на мобилни компютри вероятно знаят, че серията Envy на HP вече се предлага официално у нас от неотдавна и по-специално модела HP Envy 14. Тази серия разбира се идва като допълнение на вече наличните традиционни продуктови гами Pavilion и EliteBook, както и по-новите от G серията и ProBook мобилни решения за различен клас, които също се предлагат от HP на нашия пазар. И все пак какво отличава новата серия преносими компютри Envy от останалите? Именно това ще се опитаме да ви покажем и обясним в този кратък преглед на 14-инчовия модел от серията Envy…

Думата “Envy” в превод от английски език означава “завист”, като тази серия не случайно се нарича така, защото собствениците на такъв лаптоп със сигурност ще съберат завистливите погледи на околните. Това разбира се е донякъде на шега, но и донякъде съвсем сериозно твърдение, тъй като в серията Envy се държи на няколко съществени неща, а именно – изчистен и елегантен дизайн, здравина и надеждност, богата функционалност и висока производителност. Както се досещате комбинацията от всички тези неща няма как да се постигне в един евтин лаптоп от най-нисък клас, а наистина, за да няма компромиси в Envy 14 съответно и ценовия клас на тези системи попада в графата среден-висок. Серията лаптопи Envy не са нито най-евтините, нито най-скъпите на пазара, те просто предлагат добро балансирано решение от всяка една гледна точка, в което няма компромиси, но няма и прекомерно изхвърляне в дадени аспекти. Дали обаче HP Envy 14 е точно лаптопа, които би паснал идеално на вашите нужди?

HP Envy 14 (1050ea) може да се намери на нашия пазар на цена от порядъка на под 2500 лева със следните спецификации, като разбира се е възможно да попаднете и на други алтернативни конфигурации с различни параметри. Специално моделът, който ние ще разгледаме е именно този, наличен към момента и в нашия онлайн магазин HP Envy (1050ea) 14.5″ лаптоп с HD5650 и Core i5 с крана цена от 2480 лв.

Процесор: Intel Core i5 460M Dual Core, 2.53 GHz, 3MB L3 cache
Чипсет: Intel HM55 Express
Памет: 4GB (DDR3)
Твърд диск: 500GB SATA, 7200rpm
Екран: 14.5″ LED
Резолюция: 1366×768
Видео карта: ATI Mobility Radeon HD5650 1GB DDR3
Оптично устройство: DVD-RW
Разширителни слотове: 3x USB 2.0, 1x USB + eSata, mini-Displayport, HDMI, 10/100/1000Mbps LAN, Intel 802.11 a/b/g/n WiFi, Bluetooth, Beats HD Audio
Web камера: HD Web Cam (1280×800)
Четец за карти: 2-in-1 Card Reader (SD, MMC)
Операционна система: Windows 7 Home Premium 64bit
Батерия: 8-клетъчна
Тегло: 2.36 кг.
Гаранционен срок: 12 месеца

Както можете да видите от снимките на шасито, което е изцяло метално и осигурява отлична здравина и издръжливост, HP Envy 14 разполага с всички необходими разширителни конектори, запазвайки стилен и функционален вид. Оптичното DVD-записващо устройство е от типа slot-in, тоест не е с подаващ се извън корпуса механизъм за диска, разполагате с DisplayPort и HDMI видеоизходи за връзка към външен монитор или телевизор. Охлаждащата система е реализирана изцяло странично, като отворите са в задната част и отстрани на корпуса, в долната част на шасито на лаптопа няма отвори за активна циркулация на въздуха, така че няма нужда да се притеснявате, че можете да нарушите охлаждането на системата ако например я ползвате докато сте в леглото. Озвучителната система е от Beats Audio (Beats by Dr. Dre), тоест осигурява по-качествен и силен звук от този, които всички сме свикнали да очакваме от един лаптоп. Това разбира се не означава, че при този малък размер високоговорителите на лаптопа могат да се мерят с едни висококачествени слушалки или външна озвучителна система, но като за формата си те се представят много добре при ползване на лаптопа за мултимедийни аудио и видео нужди.

И като стана дума, че целия корпус на HP Envy е метален, то това важи не само за страничната и горна част на шасито, но с пълна сила и за долната му част. И тъй като дизайна на шасито не е съвсем традиционен, поне не и такъв, какъвто сме свикнали да виждаме при по-евтините изпълнение, от HP са предвидили специално метално капаче, което покрива мястото за батерията и твърдия диск на системата. По този начин те са много лесно достъпни, без да има нужда от специални инструменти, но също така и са много добре защитени. Разбира се достъпа и до останалите основни компоненти, като памет, процесор и безжичен мрежов контролер също е доста лесен, но за целта вече ще ви трябва и отвертка, за да развиете няколко винта, които държат останалата част от металния капак в долната част на корпуса.

Странния конектор, който виждате в долната част на шасито не е предназначен за докинг станция, както вероятно някои си е помислил, той е предвиден за закачане на допълнителна 6-клетъчна външна батерия, която покрива цялата долна част на корпуса. По този начин, с помощта на допълнителния аксесоар под формата на втора външна батерия вие можете значително да удължите времето на ползване с единично зареждане на системата, особено ако не ползвате мощната дискретна графика.

Изчистения и елегантен дизайн се запазва и след като отворите лаптопа, като може да ви направи впечатление, че стила на Envy изчистеното решение, което налагат и от Apple с техните продукти. Клавиатурата е с големи и много удобни бутони, като самите бутони са подсветени, но това не се отнася за допълнителното надписване с кирилиза под БДС стандарта (червените букви). За някои хора, които пишат на кирилиза с фонетична подредба това надписване е излишно, но за съжаление трудно ще успеете да си намерите Envy с ненадписана клавиатура. И все пак добре, че става дума само за надписване отгоре, а не за гравиране на кирилицата с лазер с цел да се осигури и подсветка на българските символи, което обаче би съсипало значително визията и имиджа на самия продукт. Тъчпада е малко по-особен, тъй като той е един цялостен елемент – самата повърхност за движение и бутоните в долната му част, така че ако за пръв път се сблъсквате с такъв тип решение, то вероятно ще ви трябва малко време да му свикнете и най-вече с намирането на бутоните, без да гледате към тях. Както виждате от снимката по-горе екранът е с огледално покритие, като цялата му повърхност е покрита с едно цялостно защитно стъкло, което осигурява допълнителна защита от негативни последствия и се чисти по-лесно и безпроблемно. Страничния ефект от това е появата на отражения при наличието на странични източници на светлина в комбинация с тъмно изображение на екрана, но така или иначе вече почти нямаме никакъв избор за актуални модели преносими компютри с матов екран, така че ако още не сте свикнали, то е време да го направите.

Екрана използва LED подсветка и когато на него се показва по-светъл образ, то вие дори няма да забележите, че има някакви отражения, дори отгоре, точно над вас да свети лампа. Самият екран е с диагонал от 14.5″ и резолюция от 1366×768, което е съвсем адекватно за този размер и е чудесна комбинация с мощната дискретна графика в лицето на ATI Rаdeon HD 5650M, така че системата си става един отличен вариант за игра на по-тежки актуални заглавия без особени затруднения. Самият екран е доста добър, макар и не прекалено ярък и с не чак толкова големи зрителни ъгли, то той е напълно достатъчен като представяне за персонално ползване от един потребител, без никакви притеснения.

Споменавайки наличието на Rаdeon HD 5650M видеоконтролер, не трябва да пропуснем и факта, че реално HP Envy 14 има и вградена Intel HD графика в процесора и потребителя може да превключва между интегрираната и дискретна графика с помощта на специализиран софтуер. Разбира се при преминаване на захранване от батерия по подразбиране се активира вградената графика с цел удължаване на времето на ползване, но потребителя има възможност да активира и дискретната графика, ако има нужда от по-висока видео производителност. Естествено продължителна игра при захранване от батерията с активен Rаdeon HD 5650M видеоконтролер не се препоръчва, защото разполагате само с има-няма около час. При използването на лаптопа с интегрираната графика за браузване в интернет и лека работа стандартната батерията може да изкара средно до около 4 часа, което е доста добро постижение. Средният Windows 7 рейтинг на системата с активна дискретна графика е 5.9 точки, като причината за не толкова високия резултат (максимум 7.9) е по-слабото представяне на паметта и твърдия диск, макар и 7200-оборотен, които дават резултати от 5.9 точки. Останалите подситеми на Envy 14 са съответно с по-висок резултат – 6.9 за процесора и 6.7 за графиката, резултати, които така или иначе са доста високи като за производителност осигурявана от лаптоп. А при използване на лаптопа за игри, отново в комбинация с дискретната графика от ATI резултатите са доста добри, при среден фреймрейт между 40 и 60 кадъра в секунда с високо ниво на детайли за повечето по-актуални заглавия.

И преди да приключим този преглед и пръв наш досег с новата серия лаптопи HP Envy, трябва да обърнем малко внимание и на окомплектовката, която също не е пренебрегната и е точно в стила на цялата серия. Това най-вляво на снимката е лаптопа, който е в специално платнено предпазно калъфче,което е доста удобно, когато носите лаптопа си в раница или чанта и искате да сте сигурни че нещо вътре няма случайно да надере корпуса. Следва една SD флаш карта, която съдържа всичката документация на лаптопа (той си има интегриран четец в корпуса), като по този начин е спестен един куп хартия и нуждата от диск с драйвери и софтуер. Разбира се на самия лаптоп си има рекавъри партишън, така че при софтуерно омазване, нещата лесно могат да бъдат възстановени до първоначалното им състояние.

Захранващият адаптер на лаптопа също е доста интересно изпълнен, като на първо място прави впечатление неговия доста компактен размер, което не му пречи да може да осигурява до 90W захранваща мощност за Envy-то. Интересна особеност е, че и двата кабела от електрическата мрежа към адаптера и от адаптера към лаптопа могат да бъдат откачани от него, за по-лесно транспортиране, като на самия адаптер е наличен и един захранващ 5V USB порт, което добавя по-голямо удобство за зареждане на допълнителни устройства като смартфон или мултимедиен плейър, без за целта да трябва те да бъдат свързвани към лаптопа и да заемат от неговите USB портове.

И за финал на прегледа на HP Envy 14 ще завършим с това, че от HP наистина са свършили чудесна работа с този модел и самата серия като цяло. Той е наистина предлага добър баланс между хардуер, софтуер и функционалност, добре изпълнен и изчистен дизайн, защита и надеждност на работа и най-вече има много сериозно внимание, обърнато на всеки един отделен детайл. Именно вниманието към детайла е това, което изгражда добър имидж за даден продукт и компания и което създава дълготрайни фенове, които са склонни да си купят отново и отново решение от същия производител или продуктова линия. Затова ако проявявате интерес към мобилно решение от по-висок клас, което да разполага с добри параметри и богати мултимедийни възможности, то HP Envy 14 със сигурност трябва да е сред опциите, които биха ви свършили чудесна работа. И на въпроса дали аз лично бих си купил такъв лаптоп, отговорът е да, най-вероятно, ако неотдавна не бях установил, че всъщност нямам особена нужда от дискретна графика на лаптопа, с който работя, тъй като много рядко ми се налага да пускам 3D графични приложения на него, камо ли игра… за мен лично по-важна е мобилността и живота на батерията и в тази връзка по-скоро бих се насочил към компактните решения от серията EliteBook. Но за хората, които искат да могат и да играят комфортно на своя лаптоп (разбира се не на Crysis Warhead или Metro 2033 с всичко на максимум, защото те затормозяват и много мощен настолен компютър), HP Envy 14 е много добър избор, стига неговия ценови клас да не е извън предвидения бюджет за покупка на лаптоп.


2 thoughts on “Преглед на HP Envy 14 лаптоп

  • 09.12.2010 at 19:13
    Permalink

    колко време върти без батерия?

  • 18.12.2010 at 11:21
    Permalink

    Без батерия Саше, върви докато има ток. Като спре тока и спира!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *