Още по темата Huawei Mate 30-Series и Android OS…

Утре е големият ден за Huawei, и то по много причини. Всичко това е свързано с представянето на новите модели смартфони Mate 30-Series, но денят е важен за китайската компания не само заради самите смартфони, но и заради софтуерният подход, който ще възприемат с тях. Нещо, което до преди 19-ти май никой не би си помислил, че ще се случи на голям производител на мобилни телефони.

Mate 30-Series ще бъдат анонсирани утре и ще притежават Android OS (под обвивката на EMUI 10). Това, което (почти със сигурност) е по-различното се нарича Android AOSP – Android Open Source Project. За разлика от “обикновеният” Android OS, версията на операционната система AOSP не изисква същото специфично лицензиране, поради което е достъпен за Huawei. Android 10 AOSP не се отличава от “нормалният” Android 10, в своята основа това е същата OS. Huawei получават възможност да доработят OS-а с цел по-добро напасване с техните смартфони. Една от уловките тук е липсата на Google APPS (GAPPS). Поради това, поне в началото, по всяка вероятност Huawei няма да предлагат Mate 30-Series извън Китай (или всяка една държава, в която са нужни GAAPS).

Подходът с използване на Android AOSP при Mate 30-Series ще покаже на Huawei дали компанията може да използва тази “вратичка” и при бъдещи модели смартфони, ако ситуацията със САЩ не бъде решена в положителна (за Huawei и Китай) посока. Ще покаже дали компанията може да разчита на AOSP, или ще се наложи с бързи темпове да доразвива Harmony OS до степен, която ще е на нивото дори на високият клас смартфони на компанията.

Хипотетично погледнато, GAAPS могат да бъдат инсталирани допълнително върху всеки един смартфон, дори и върху Android AOSP, но само допълнително. Заради “общата забрана” за работа с американски компании, нито Android OS, нито GAPPS са достъпни за нови модели смартфони. Така, Huawei нямат право предварително да инсталират GAPPS върху апаратите и да ги продават в “готов вид” и извън Китай. Потребителите, обаче, могат да правят каквото си искат.

Споменатата “хипотетична потребителска опция” не може да бъде директно възприета и приложения за апаратите извън Китай, особено когато става дума за смартфон от висок клас. Huawei не могат да си позволят да направят подобно нещо в премиум сегмента, поради което най-просто казано – няма да го направят. Със сигурност ще видим ентуасиасти, които ще инсталират GAPPS върху Android AOSP и ще добият “интернационална функционалност” на апарата, но поне за момента главният фокус ще остане в Китай.

Не е изключено Huawei да имат и готова версия на Android 10 за Mate 30-Series, която просто да очаква своето евентуално лицензиране. По този начин, ако приемем, че политическата война между САЩ и Китай приключи благополучно, хиляди апарати ще могат да бъдат доставени и на европейският пазар, като след бързо обновяване OTA ще могат да достигнат и до своите бъдещи европейски ползватели.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *