Официално от Samsung – два проблема доведоха до фиаското с Galaxy Note 7

Проблема с батерията на Samsung Galaxy Note 7 стана толкова известен и печален, че дори авиокомпаниите го включиха в списъка с вещите, които не можете да ползвате на борда на самолета през цялото време на полета. Макар регистрираните официално проблемни ситуации с Note 7 да бяха не повече от 60-70 (на фона на милионите вече продадени и/или подменени гаранционно апарати), от компанията решиха да изтеглят изцяло модела и да го “отпишат”. Производството беше спряно напълно, а наличните апарати в обръщение съвсем учтиво бяха поискани обратно, разбира се с предложения за различен тип “възстановяване на пропуснати ползи” и прочие. Компанията обяви, че ще направи пълна проверка по случая, която се оказва е включила около 700 служителя, 200 000 апарата Note 7 и около 30 000 броя батерии. Изводите сочат към проблеми с батерията – и при първата партида апарати, и при втората. Тези изводи са били потвърдени не само от самите Samsung, но и от външни компании – “UL”, “Exponent” и “TUV Rheinland”.

samsung_Galaxy_Note7_problem_1_1

В първият случай проблемът е в дизайна на батерията и се е криел във факта, че при евентуално повърхностно напрежение върху апаратът (разбирайте огъване) се получава огъване на отрицателните електроди и “окъсяването” им с положителните, което води до “късо съединение” в батерията. От там насетне ситуацията е известна… Според Samsung този проблем е бил лесно диагностицируем чрез “рентегеново сканиране”, но по това време компанията (все още) не е прилагала подобни тестове на батериите си.

samsung_Galaxy_Note7_problem_1_2

След като Samsung потърсиха друг производител на батерии се оказва, че този път проблемът вече е бил в самото производство на батерията. Тук вече дизайнът е бил ОК, но производителят изглежда в желанието си да покрие сериозната поръчка за ограниченият период от време е “претупал” изпълнението и качеството на производство не е било на нужното ниво. В този случай “рентгеново сканиране” е нямало да даде нужният резултат, а се е налагало разглобяване на батерията с цел проверка на качеството.

Всичко това води до промяна в процедурата по тест и одобрение на батериите за бъдещите смартфони на Samsung:

samsung_Galaxy_Note7_problem_1_3

От Samsung предполагат, че с новата система за оценка и проверка на акумулаторните батерии ще могат да предложат много високо ниво на сигурност и защита, което от своя страна ще попречи за бъдещи ситуации, като тази с Galaxy Note 7. Всички апарати на компанията, произведени през 2017 година ще притежават именно такова тестване на акумулаторните батерии.


One thought on “Официално от Samsung – два проблема доведоха до фиаското с Galaxy Note 7

  • 24.01.2017 at 15:53
    Permalink

    гадно са ги прецакали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *