От Jolla пуснаха Sailfish X Beta за Xperia XA2 серията

Днес, от Jolla обявиха излизането на Sailfish X Beta за Xperia XA2 серията. За разлика, от предишната алфа версия, в тази са включени, поддръжката на MS Exhcange, Android 8.1 приложения, софтуерни ъпдейти и поддръжка. Ако имате някое от следните устройства Sony Xperia XA2, Xperia XA2 Plus, или Xperia XA2 Ultra можете да се сдобиете с Sailfish X Beta-а от Jolla Shop.

За да го инсталирате е необходимо телефона ви да е с отключен буутлоудър, което при Sony става относително лесно, както и компютър с Windows, Linux или Mac OS, инсталирани драйвери за телефона, и adb.

В Sailfish X Beta, поддръжката за Android приложения е все още в статус public beta, което означва, че има някои известни проблеми  нея, по които все още се работи. ОС-а се предлага на намалена цена – 29.90 евро, и при излизането на официалната версия, ъпгрейда към него, ще е безплатен. Ако пропуснете бета версията и изчакате излизането на официалната версия, цента тогава ще е 49.90 евро.

Повече за Sailfish X Betа, можете да намерите на блога на Jolla.

 

Jolla е финландска компания създадена през 2011-та година от бивши служители на Nokia,  работили по MeeGo проекта с идеята да продължат разработката му след прекратяването му от Nokia.

Те кръщават операционната си ситемата Sailfish OS, която вкличва инрфейс за управление с жестове, изпозвайки Qt, QML и HTML, също както и Nokia N9.

За да направят операционна си ситема по привлекателна за потребителите е добавена поддръжка на Android приложения на базата на Alien Dalvik. Поради лицензни ограничения, Google Play Store трябва да се инсталира от потребителите допълнително или да се ползва някое от другите хранилища на Android приложения, като F-Droid, Yandex Store. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *