“Отсрочката” за Huawei изтича днес, (най-вероятно) ще получат нова

На 18-ти май се случи нещо, което никога досега не се беше случвало (е, не и в такъв мащаб на щети) – Американското правителство забрани на локалните компании да работят с Huawei, двупосочно. Китайската компания влезна в т.нар. “забранителен списък”, но 12 часа след включването ѝ в него се издаде т.нар. “отсрочка” за 90 дни, която бе продължена за още 90 дни. Втората отсрочка изтича именно днес, но по всяка вероятност Huawei ще получат поне още една отсрочка.

Всичко това се прави не в полза на Huawei, а по-скоро в полза на американските компании, или по-точно за около 70-80 от тях, които страдат сериозно от тази забрана. Малка част от тези фирми получиха временен лиценз за възобновяване на доставките към Huawei (т.е. еднопосочно), но това далеч не решава проблема. Изглежда ситуацията между САЩ и Китай все още не е изгладена (или пък тотално неразрешима), а дори САЩ не са готови с “лека ръка” да забранят напълно възможността американски компании да продават своите стоки и услуги на Huawei.

Шефът на търговската комисия, Уилбърт Рос, е заявил, че трябва много внимателно да се мисли за телефонните услуги в “селските райони” (които наброяват около 60 милиона население и са около 20% от територията на САЩ) и издаването на тези временни лицензи е свързано с поддържане на услугите в тези райони. Очакванията са да бъде издаден кратък временен лиценз, който след това да бъде подновен с по-продължителен (вероятно 90-дневен) такъв.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *