Нови мобилни NVIDIA Quadro карти

Наскоро Ba4o Kiro пусна в hardwareBG.com информация за новите мобилни Quadro видеокарти на NVIDIA – FX 3800M и по-“маломощната” FX 2800M, но ето и малко подробности, които NVIDIA сякаш засега не коментира. Quadro FX 3800M е наследник на най-мощният настоящ Quadro ускорител – FX 3700M, и технически не се различава почти никак – 128 CUDA ядра и 256-битова шина на паметта, но поради подобрения производствен процес (55 нанометра срещу 65 nm) вероятно ще работи на по-високи честоти. Основен проблем се очаква да бъде консумацията – макар да е направена по по-фин процес, информацията FX 3800M за момента сочи, че ще има TDP около 100W (при пълно натоварване, иначе в Powermizer режимите нещата са доста по-добре), което е огромно ниво на консумация в сравнение дори с най-мощните мобилни процесори. При това положение не е ясно как ще стои въпроса с охлаждането – ясно е, че тези видеокарти се предлагат в ултрависок клас работни станции (за пример Dell Precision M6500, който в подходяща конфигурация съвсем спокойно дря цената на нов малък автомобил!!!), но охлаждането на лаптопите е интересна задача, с оглед нуждата от работа с години без поддръжка. Очаква се, че и цената няма да е никак ниска, но с това сме свикнали – Lenovo предлагаха FX 3700M със 700 долара доплащане в своя базов ThinkPad W700ds, все пак. По-странно е каква ще е евентуалната печалба в производителността, понеже разликата се измерва само в честотите на картата, и оттам няма как да е значителна.

nvidia-quadro-fx-3800m-fx-2800m

Quadro FX2800M, от своя страна, е не просто умерен ъпгрейд на FX 2700M, а направо два пъти и повече по-мощна видеокарта, окято спокойно ще измести предшественика си, дори и цената да е малко по-висока. С 96 CUDA ядра (срещу 48 при FX 2700M), картата се намества сред по-мощните решения и най-после дава очакваната производителност, която предишното решение на NVIDIA сякаш не съумяваше да предложи – да припомня, че Quadro FX2700M имаше едва 16 шейдърни блока повече от FX 770M, а разликата в цената им беше огромна.

NVIDIA сякаш “доизстисква” своите G92 ядра напоследък и все още сме в очакване на новите десктоп решения, както и новите мобилни карти. В случая, появата на нови Quadro карти явно е признак, че Fermi за ноутбуци няма да има скоро, или поне не и преди появата на съответните десктоп карти, макар да ми се иска да се повтори положението с GT 240M, която се появи преди съответните настолни видеокарти, произведени по 40 nm процес. Характеристики на всички актуални Quadro FX Mobile има тук.

2 thoughts on “Нови мобилни NVIDIA Quadro карти

 • 05.12.2009 at 01:28
  Permalink

  Ферми за лаптопи?

  Все едно да отнемем пистолетите на полицаите и да ги заменим с РПГ-та.

 • 05.12.2009 at 12:57
  Permalink

  Защо? Ще върши също толкова работа, колкото и десктоп вариантът. В сертифицираните машини всичко е на ниски честоти, единственото, което ще жертваш в лаптоп с подобни цели, е единия канал на паметта (не 3, а 2).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *