Новата мода при смартфони и таблети – оптимизации за бенчмаркове

Колегите от Anandtech са направили един доста приятен материал, показващ как ASUS, Samsung, HTC и някои други производители на смартфони и таблети са намерили начин техните устройства да изглеждат по-бързи под различните и най-популярни бенчмарк приложения, включващи Antutu benchmark, 3DMark for Android, Vellamo Benchmark, Geekbench 3 и прочие, и прочие.

 android_optimization

Основната идея при повечето оптимизации се крие в разпознаването на самият тестов софтуер и насочването на цялата изчислителна мощ (и то на максимална мощност) в посока на това приложение. Вместо да се следи максимална ефективност при оптимални нива на температура и консумация, процесорните ядра се настройват при максимални честоти и термални лимити през цялото време на натоварване от конкретният бенчмарк. Така прирастът в производителността може да е до 5% за процесорните ядра и 10% за графиката. В реални условия потребителите ще получат почти идентична производителност от повечето устройства с еднакъв хардуер, но “оптимизираните” устройства ще демонстрират споменатите проценти прираст при стартиране на различните бенчмаркове.

anandtech_cheating_comparisson

Изглежда Samsung са най-сериозни при тези оптимизации, като техните устройства “реагират” на най-много бенчмарк приложения. Производители като LG и ASUS си позволяват да “пипнат” само 1 или 2 от споменатите бенчмарка, а други като Nexus-ите на Google или Motorola RAZR i и X пък изобщо не се и опитват.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *