Може и да доживеем единно захранване за лаптопи

След като все повече и повече производители на мобилни телефони започнаха да преминават към единен стандарт на зарядните си устройства, явно дойде време да се подсили надеждата, че един ден нещо подобно може да се случи и при преносимите компютри.

Както е добре известно, в момента всеки производител си има собствен стандарт на зарядното (подаван ток, размер и форма на куплунга), като малко от тях се припокриват и са взаимозаменяеми. За щастие, IEEE (Institute of Electical and Electronics Engineers) вече работи по спецификация за единно зарядно, което би трябвало да улесни живота и на потребителите, и на производителите. Разработката е все още в ранен етап, така че не очакваме такива захранвания да се появят скоро-скоро.

Според статия в digitimes.com, много от тайванските марки, начело с Acer и Asus, подкрепят инициативата. Подкрепа изразяват и производители, работещи за различни компании – Quanta Computer, Compal Electronics, Wistron, Pegatron Technology и Inventec.

От стъпките в посока на единно зарядно разбира се има и недоволни – това са компаниите, които произвеждат зарядните устройства, които очакват ако се стигне до единен стандарт, поръчките към тях да спаднат, тъй като ако човек изгуби едно зарядно, винаги може да вземе което и да е друго. В интерес на истината, мрънкането на тези компании е малко необосновано поради две причини: първо, така или иначе пак с всеки нов лаптоп ще се продава зарядно, а вторичния пазар не е с кой знае колко феноменален обем и второ, произвеждането на единствен продукт (макар и с вариации в дизайна) ще опрости много производствения процес, което ще доведе до икономии.

Така че оставаме в очакване инициативата да се развие през следващите няколко години.


6 thoughts on “Може и да доживеем единно захранване за лаптопи

 • 08.08.2010 at 06:52
  Permalink

  I say that would be great as a new charger cost about a $100 USD!

  I have some leftover chargers, but none of them works anywhere… My moms and my laptopchargers seems to be interchangeable in one direction, mine is smaller and fits into her laptop, both are HP (With heating problems.., lousy designers over there) mine charger is 90w (19v, 4.74A) and her is of 65w

 • 11.08.2010 at 09:23
  Permalink

  Аз мисля, че скоро директивата за зарядните на мобифоните ще бъде променена и зарядните ще почнат да се продават отделно от телефоните. След това ще ги последват и мобилните компютри.

 • 18.08.2010 at 03:08
  Permalink

  Не знам, дано да доживеем! Но е малко вероятно…

 • 22.08.2010 at 11:50
  Permalink

  такива като делл, хюйлет пакард, сони и леново няма да се съгласят – нали искат клиентите им да са зависими от тях и да нямат избор… същото е положението и с клавиатурите… просто Common Building Block e удобен само за потребителя… http://en.wikipedia.org/wiki/Common_Building_Block

 • 25.08.2010 at 14:52
  Permalink

  То си е гавра от страна на производителите на такива блокове ..И аз да съм и аз ше рева .Неможе едно захранване дето иам една шепа елементи на стойност не повече от 15лв доставната му цена да е 70-80$ без надценка и ДДС е за какво говорим…

 • 07.10.2010 at 16:08
  Permalink

  Те много ясно, че големите фирми-продавачи ще реват – на който и да му спрат далаверата да купува нещо на за 15 лв и да го продава за 150 на дребно като му лепва само една лепенка – ще реве. И с батериите е същото. Те така и така ( Dell, HP и т.н) не произвеждат нищо и частите които използват при сглобяването вече са толкова стандартизирани и всичко идва от източна Азия. Това си е чисто корпоративна спекула. Дано ЕвроСъюза ги задължи в Европа поне да спрат с тая спекула.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *