Ревю: MSI CX620 – мобилност в ежедневието

Ако се замислим за какво ползваме компютър в офиса или у дома, всъюност дейностите, които вършим съвсем не са много: офисната дейност често се ограничава до приложения за текстообработка, електронни таблици и браузър, плюс някоя по-специфична, но рядко тромава програма; у дома превес взима гледането на филми и отново – ровенето из интернет. При това положение, трябва ли ни наистина компютър, способен на върхова производителност или по-скоро имаме нужда от машина, която с лекота върши основните задачи и в същото време е лесна за пренасяне?

MSI CX620 е много добро решение, ако си търсите компютър за ежедневието и искате да го използвате за разнообразни задачи – от работа с офис приложения до гледане на филми и игри – макар и не при най-високо ниво на детайлност.

Спецификации

CX620, който тествах, бe снабден с процесор Intel Core i3 330M – двуядрен модел с тактова честота 2,13 GHz и HyperThreading. Инсталираната оперативна памет е 4 GB DDR3, което е повече от достатъчно за ежедневното натоварване; твърдият диск е с обем 500 GB, което отново няма как да наречем малка цифра. Споменатият вече екран е с диагонал 15,6 инча и разделителна способност 1366х768 точки и е покрит с гланцов слой, който увеличава усещането за наситени и ярки цветове, но за съжаление осигурява и доста паразитни изображения от отразени околни предмети, когато се използва при по-ярка околна светлина.

MSI CX620 е оборудван с хибридна графична подсистема – може да се използва или вграденото в чипсета видео на Intel, или допълнително прибавения чип на Ati (AMD) Mobility Radeon HD 5470, като разбира се може да се превключва между двата варианта без рестартиране на системата. Ползата от превключваема графика е ясна – ако искате по-висока производителност (например за да се насладите на някоя игра) – ще използвате графиката на Ati. Ако не ви е необходима много висока производителност – преминавате на Intel, но за сметка на това удължавате значително времето на работа при захранване от батерията. Употребата на Mobility Radeon HD 5470 ще ви позволи да поиграете някоя и друга игра, включително и с изисквания за DirectX 11, както и да гледате HD видео без проблем.

Лаптопът е оборудван и с напълно достатъчно количество портове и периферия: има общо 3 USB порта (един на дясната си страна и два отзад, като единия от тях е комбиниран с External SATA), изводите за видеосигнал са за HDMI и обикновен RGB. На лявата страна има четец за SD карти и слот за PC Express карти, който може да се използва за разнообразни периферни устройства. Не липсва и DVD записвачка.

Мрежовата свързаност се оосигурява от стандартна Ethernet връзка, чрез безжичен модул, който поддържа всички необходими стандарти (Wi-Fi 802.11 b/g/n) и от Bluetooth модул. Хубавата новина е, че последните два компонента могат да се включват/изключватнезависимо един от друг и така да се остави да работи само този, който е необходим. Над екрана е монтирана Web камера с прилично качество при дневно снимане и склонност към силен шум, ако се използва при изкуствено осветление.

Ергономия

В корпуса на 15,6-инчов ноутбук има достатъчно място всичко да се разположи както трябва и някоя грешка в това отношение може да коства много на производителя. За щастие, MSI са се справили много добре – екранът е добър, клавиатурата е с удобни бутони с пълен размер и изнесена отстрани цифрова зона (известна още като NumPad), а под нея, около тъчпада, има достатъчно място на което да облегнете ръцете си, докато пишете. Самият тъчпад също е на ниво, с добра чувствителност и приятни бутони събрани под обща пластина. Щеше да е наистина прекрасно, ако се поддържаше и многоточков допир и използване на жестове, но  за съжаление, тази екстра не присъства.

При работа корпусът на CX620 остана хладен дори и при по-солидно натоварване, което е голям плюс – усещането на парещи клавиши, по които трябва да пишеш, не е най-приятното на света. Допълнително положително впечатление за охлаждащата система ми направи факта, че вентилаторът сравнително рядко се включва на по-високи обороти и запазва тишина при работата си – топлината се отвежда ефективно от процесора и видеокартата.

Софтуер

Бройката, която беше при мен идва без софтуер. На диска има само предварително инсталиран Free DOS, но каквто и да е по-пълноценно ще трябва да си добавите сами.

Тестове / представяне

Не очаквайте подвизи от производителност от MSI CX620. Въпреки, че процесорът Core i3 330M сам по себе си е много добър, това все пак е ежедневна система, където балансът на качества е много по-ценен отколкото високата производителност. Така върховата производителност е заменена с други практични катества – ниско тегло, тишина и отлично охлаждане. Графичната подсистема осигурява добри нива на бързодействие и ще ви позволи да играете достатъчно количество игри, ако това ви влече, макар и не при максимално ниво на детайли – ще трябва да направите някой и друг компромис. Възпроизвеждането на видео обаче не беше проблем.

Все пак колко точно бърз е Intel Core i3 330M, поставен в този компютър? Ето резултатите:

Не по-малко интересно е как се представя при работа на батерия. Измерих времената за които батерията се изтощаваше при два режима – използване на вграденото видео от Intel и използване на по-мощната и енергоемка графика на Ati. Повече от ясно е в кой случай резултатът е по-добър, но ето и конкретните цифри:

Прави впечатление, че използването на вградената графика (в чипсета) осигурява малко над един допълнителен час работа, а също така и една идея по-висок резултат за производителност – въпреки, че наистина разликата е минимална – около 1 %.

Заключение

MSI CX620 е една типично ежедневна система, която в този си вариант с Core i3 процесор, не се перчи с недостижима мощ, но за сметка на това издържа прилично време на батерии, има добра графика и няма да изпържи колената на потребителя, докато работи. cx620 е добър за хората, които искат домашен / работен компютър без да имат някакви високи или строго специфични изисквания.


6 thoughts on “Ревю: MSI CX620 – мобилност в ежедневието

 • 30.05.2010 at 09:00
  Permalink

  Този сайт направо го изоставихте, срамота е .. по другите сайтове нонстоп да има новини и видеоревюта а тук да няма ни вест ни кост с месеци.

 • 16.06.2010 at 23:09
  Permalink

  Съгласен съм с Явор. Защо така занемарихте сайта?

 • 18.06.2010 at 13:31
  Permalink

  Ако е нужно, направете го с абонамент. Една разумна цена на месец бих плащал с удоволствие. След като изоставихте този сайт, в бг-пространството не мога да си намеря нищо толкова качествено.

 • 18.06.2010 at 23:08
  Permalink

  Мартин – не храни, затова. В крайна сметка ни е минало времето да бачкаме за чест и слава, а да продаваме лаптопи с по 4-5% печалба и да се борим с вносителите да дадат нещо за тестове, сякаш ние сме им длъжни – а, мерси, писва!

 • 19.06.2010 at 20:06
  Permalink

  Идеята с абонамента наистина не е лоша…

 • 18.08.2010 at 03:03
  Permalink

  Това с абонамента не е никак добре да се прави в България! За финансиране требва да се наблегне на добър мениджъмт в областта на рекламата, банери, импресии и т.н. Прави ми впечатление, че няма никаква реклама, там трябва да се работи, тогава ще дойдат и постъпленията от сайта. Колкото до вносителите – мутри, прости мутри, какво искаш Николай, те нямат мозък, а и не им и трябва, това не им е приоритет, все пак…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *