Кратък преглед на 12.1″ ASUS Lamborghini VX6

ASUS Lamborghini VX6 е новото попълнение в серията преносими компютри на ASUS, които са брандирани съвместно с Automobili Lamborghini, но този пък компанията залага на по-достъпно решение под формата на компактен нетбук. ASUS Lamborghini VX6 е 12.1-инчов нетбук с двуядрен Intel Atom процесор и Nvidia ION графика в комбинация с Nvidia Optimus технология, подпомагаща за оптимална производителност, когато е необходима и по-дълго време на ползване при захранване от батерията. Благодарение на тази комбинация, макар и във формата на нетбук, ASUS Lamborghini VX6 е пълнофункционален и доста бърз лаптоп в компактен и удобен формат и не на последно място със стилен дизайн…


Характеристики на ASUS Lamborghini VX6

Процесор: Intel Atom D525 (1.8 GHz, двуядрен), NM10 чипсет
Операционна система: Windows 7 Home Premium и ASUS Express Gate
Системна памет: 1GB/ 2GB / 4GB DDR3, според конфигурацията
Екран: 12.1″ HD WXGA (1366×768) с LED подсветка
Графика: Next-Generation NVIDIA ION
Твърд диск: 250GB
Уебкамера: 1.3 megapixels
Мрежа: 100 Mbps LAN, 802.11b/g/n WiFi, Bluetooth 3.0
Разширителни конектори: VGA, HDMI, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, LAN RJ-45, Headphone, Mic-in, Card Reader – MMC/SD (SDXC)
Батерия: 6-cell Li-ion Battery Pack, 2.6Ah (57.72Wh)
Размери и тегло: 297x204x28.67 мм, 1.5 кгТипично за такъв имиджов продукт, какъвто е ASUS Lamborghini VX6, вниманието към детайла трябва да е на достатъчно добро ниво, започвайки още от кутията и окомплектовката и стигайки до самия нетбук…


В комплекта е включен традиционния компактен захранващ адаптер за Eee PC, серията нетбуци на ASUS, към която спада и конкретния Lamborghini-брандиран модел. Адаптерът може да осигури до около 40W мощност, макар че самия лаптоп има значително по-ниска типична консумация дори при максимален товар.


ASUS Lamborghini VX6 е наличен с бял и черен корпус, като разглеждания конкретно тук модел е в бяло. Дизайнът е изчистен и елегантен, с форми и елементи, които съвсем логично са заимствани от Automobili Lamborghini, а самия корпус е компактен и здрав. От ASUS са използвали комбинация от различни метални и пластмасови елементи, които са както матови, така и лъскави, постигайки интересна като визия и стилна като изпълнение функционална комбинация. В резултат на това потребителите могат от една страна да се радват на надеждна система, но в същото време и на дизайн, който се харесва и на окото… при това дори да не са сред най-запалените любители на марката автомобили Lаmborghini.


Всички конектори на лаптопа са разположени от двете страни на неговия корпус, в предната и задна част няма да намерите такива. Тук може би най-интересно е наличието на два USB 3.0 порта, които са традиционно маркирани със син цвят за по-лесно разпознаване. И макар че имахме известни съмнения за постигането на високи скорости на трансфер през тях, то след един бърз тест с високоскоростно USB 3.0 флашче и мобилен твърд диск тези съмнения бяха напълно разсеяни, защото постигнатите скорости не се различаваха от тези получени и на мощен настолен компютър.


Стандартната 6-клетъчна батерия на лаптопа може да осигури до 6 часа работа според ASUS и в действителност това е изпълнима задача, но при условие че системата е в режим на максимално енергоспестяване и не се използва (в idle режим). При нормална работа с активен безжичен мрежов адаптер – браузване, гледане на видео онлайн, работа с документи и презентации и т.н. можете да ползвате ASUS Lamborghini VX6 около 4 часа, постижение, което също не е никак лошо.


Стилът на ASUS-AUTOMOBILI Lamborghini Eee PC VX6 e вдъхновен по-специално от дизайна на Lamborghini Murcielago LP640, но под неговия капак (на лаптопа, не на колата) също се крият интересни неща. Тоест не всичко е оставено на визията и освен вниманието към детайла,каквото заслужават един такъв продукт, от ASUS са се погрижили и да осигурят добри параметри и широк набор от интересни възможности на потребителите, които изберат този нетбук. Бързият двуядрен процесор в комбинация с ION графиката и Optimus технологията се грижат за осигуряване на съвсем задоволителна производителност за работа и ползване на мултимедия, а дори и за комфортна игра на по-леки игри. Nvidia ION графиката определено предлага повече възможности от интегрираната в процесора Intel графика, но не очаквайте, че с нея ще можете да играете на тежки игри с максимално ниво на детайли. Nvidia ION може да ви осигури комфортна игра на стандартната резолюция на 12-инчовия екран на лаптопа от 1366х768 точки в по-леки развлекателни игри при общо взето ниско или средно ниво на детайли. Разбира се тази графика спомага и за наличието на хардуерно ускорение при декодирането на HD видео, включително и при гледане на поточно видео с висока резолюция онлайн.

Интересна особеност е наличието на Bang & Olufsen ICEpower озвучаване в лаптопа, нещо, което явно е в следствие на активното партньорство между ASUS и Bang & Olufsen напоследък. Естествено от подобен компактен размер лаптоп и съответно високоговорители не може да очаквате каквито и да е чудеса, макар че определено звука е доста добър… нещо, което ще ви направи впечатление още с пускането на VX6, показването на логото на Lamborghini и звука от двигателя, който ви посреща още преди да започне зареждането на операционната система. Други интересни особености при системата, които не са типични за повечето компактни лаптопи от класа на нетбуците, но са добре дошли за имиджов продукт, като този са например USB 3.0 портовете, за които вече стана дума, както и наличния Bluetooth 3.0 адаптер.

За финал на този преглед можем да кажем, че ASUS Lamborghini VX6 е един чудесен компактен 12-инчов нетбук, с добър подбор на хардуер и възможности, елегантен и стилен дизайн и разбира се като за подобен имиджов продукт е малко по-скъп от останалите решения. При крайна цена от порядъка на 1250 лева, VX6 определено навлиза в конкурентния ценови сегмент на по-разпространените и традиционни лаптопи с 14-15″ диагонал на екрана, което може да е разколебаващ фактор за някои потребители. Феновете на марката автомобили Lamborghini обаче имат повод да се радват и определено биха останали доволни от това предложение, което би отговорило доста на нуждите на всеки потребител, който търси добра производителност, в компактен размер, стилен дизайн и пълноценна функционалност. Единствените забележки, които имаме към VX6 са все за разни дреболии, като не толкова чувствителния лъскав тъчпад с не толкова удобни бутони (понякога стила изисква и определени жертви откъм функционалност), използването на доста лъскави елементи по корпуса, върху които лесно остават отпечатъци от пръсти и в последствие не изглеждат особено добре и т.н. И все пак ако за вас по-важно е какво има вътре в корпуса, а не толкова стила и по-специално Lamborghini брандирането на този модел, то от ASUS имат и по-достъпно ценово предложение с много подобни параметри, макар и не с всички екстри на VX6. Става дума за ASUS 1215N, отново с двуядрен процесор Atom, ION графика и поддръжка на технологията Оptimus и разбира се в 12-инчов формат при цена от порядъка на 1000 лева. Тук е и моментът да благодарим на фирма Мост Компютърс, които ни предоставиха ASUS Lamborghini VX6, за да можем да ви предложим този кратък преглед на най-новия нетбук на ASUS, който се очаква съвсем скоро да е наличен и на нашия пазар.


One thought on “Кратък преглед на 12.1″ ASUS Lamborghini VX6

  • 07.01.2011 at 15:13
    Permalink

    Имам Асус 1215N с почти идентични характеристики, излезе ми с 300 лв (!) по-евтин. Недостатък е липсата на USB 3.0 (благодарение на БГ вносителите), както и по-калпавият звук, и корпус. Ламборгинито е само за маниаци на марката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *