Изкуствен интелект за начинаещи

Какво означава изкуствен интелект? Какво е машинно обучение? Защо телефон, снабден с изчислителен блок, базиран на невронна мрежа, може да прави много повече и работи значително по-добре от останалите? Готови ли сме да научим повече за бъдещето, което е тук днес?

Какво е изкуствен интелект (AI)? Според филми и научно-фантастични книги, можем да си представим нещо мощно, със собствено съзнание, дигитално духче, което живее в голям суперкомпютър с огромна изчислителна мощ. В представата ни това нещо е почти всемогъщо в света на данните и помага на героите от историята да постигнат целите си. В някои аспекти реалността отговаря доста добре на фантазията. Това, което наричаме изкуствен интелект, предлага невероятни възможности, базирани на обработката на данни, и може да бъде изключително полезно във всичко, което правим, но нито той е със собствено съзнание, нито пък, любопитно, изисква суперкомпютър за работа.

Противно на очакваното, изкуственият интелект не е „интелект“ в смисъла, който ние разбираме тази дума – той не може да мисли креативно или да създава съзнателно, но може да разбира човешката реч, да си прави заключения, да извършва светкавични изчисления, да говори с хора и да извършва още много активности, които ние бихме възприели за проява на интелект, ако въпросната дейност е изпълнявана от човек. Не е учудващо, че повечето от нас лесно могат да се заблудят и да си представят AI като почти съзнателно същество. Междувременно много по-добър термин, отразяващ един от важните механизми, съставляващи днес изкуствения интелект, е машинното обучение.

Целта е софтуерът, който използва характеристиките на машинното обучение, да има способност, която обикновените програми нямат: може да се учи. Това означава, че вместо да се програмира решение за всеки проблем, с който софтуерът може да се „сблъска“, се създава код, който може да „измисли“ начин за справяне с нови предизвикателства, чрез осигурената база данни от събраната информация, и то напълно самостоятелно. Този метод на опериране се поддържа от технология, налична в процесорите Kirin 970, позволявайки на смартфона да работи по начин, който не е наличен за други устройства.

Използването на машинно обучение, базирано на невронни мрежи предлага огромно предимство, в сравнение с традиционния софтуер. Ако срещне проблем, който създателите му не са предвидили, той не би се справил. Освен това, всички решения, които традиционният софтуер съдържа, са толкова добри, колко и самите му създатели. Знаем добре, обаче, че няма две еднакви ситуации, и оптималното решение е индивидуално за всеки проблем.

При изкуствения интелект, който използва чип с невронна мрежа (NPU), вграден в процесора Kirin 970, софтуерът, контролиращ различни функции на телефона се развива, обучавайки се и подобрявайки се на база непрестанно събираните данни. Ако срещне нов и непознат проблем, ще разбере как да го разреши самостоятелно. А когато някоя задача може да бъде изпълнена по-ефективно, бързо и по-добре, AI ще намери възможно най-доброто решение, използвайки машинно обучение. Освен това, ако се променят задачите, които извършваме на телефона, моделите на поведението ни и условията, в които работим, решението на проблема също ще се промени – той ще се адаптира по-добре към новата ситуация.

Всичко това означава, че дори да няма всемогъщо дигитално духче, което живее в телефона ни, изкуственият интелект, базиран на машинно обучение, подкрепен от невронната мрежа (NPU) в чипа Kirin 970, може да изглежда, че го има. Телефонът учи нашето поведение, събира данни за работата на приложенията, контролира средата, в която работи и непрестанно се опитва да намери най-добрите възможни решения за всеки проблем. Подобни решения включват: по-дълго работеща батерия на Mate 10 Pro с Kirin 970 в сравнение с други подобни смартфони, висококачествени снимки, дори при трудни условия, по-бързо стартиране на приложения, а освен това не става по-бавен с времето.

За първи път, изкуственият интелект прави телефона не просто „умен“, а интелигентен.


One thought on “Изкуствен интелект за начинаещи

  • 08.01.2018 at 20:51
    Permalink

    смятай какъв ПР. Сякаш са взели първата половина от някой, който има идея, какво е това и после маркетинговия отдел е дописал. В резюме – не е вълшебно духче, а магически начин всичко да работи по-добре автоматично.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *