Грижа за батерията

Напоследък ми се случва твърде често да слушам истории за онова, което продавачите по магазините съветват купуващите лаптопи относно батериите им. И да, въпросът как да се грижим батерията, удължавайки живота и, е често задаван, лошото е, че в големите вериги, а според историите на клиенти и познати – всъщност почти навсякъде, върлуват някои митове и легенди, които не само не са полезни за батерията, но и напротив, водят до по-бързото износване и намаляване на времето, което тя може да поддържа ноутбука в работно състояние или sleep режим. За Li-Ion батериите има изписано доста, но повечето е под формата на общи съвети, някои от които доста спорни. ще се опитам да обхвана с подробности и тях, понеже някои заслужават внимание.

В лаптопите днес масово се използват Li-Ion батерии (от литиево-йонни), най-често – между 6 и 8-клетъчни, понякога и 4-клетъчни в по-тънките ултралеки лаптопи. Разбира се, доста производители предлагат и заместители с повишен капацитет (9 и 12-клетъчни), но и цената им обикновено е солена за вкуса на българина. Най-често батериите са с капацитет 4400~4800 mAh за 6-клетъчните батерии (5800 mAh в серията Acer Timeline, откъдето и удълженото работно време) – капацитет, който осигурява около час наистина натоварена работа за съвременните лаптопи с цени около 1000-1500 лева и до два и половина часа браузване при подходящи настройки. последното е по-скоро пожелателно и често може да се случи само при четене на текст при минимална яркост на екрана.

Няколко стъпки (всъщност всички) за удължаване на времето, което работите на батерия чрез внимателни настройки на енергоспестяващите функции, може да прочетете тук, отнасят се за Windows Vista, но почти всички са актуални и в новия Windows 7. От своя страна Windows XP не е особено подходящ за лаптопи именно заради липсата на добро управление на въпросните функции, макар да е изначално по-лек и да товари по-малко системата (което не е напълно вярно, защото се товари основно паметта, а тя не е сериозен консуматор).

Основни неща, които трябва да знаете за Li-Ion батериите

Батерията е консуматив
Независимо от това до каква степен се стараете да запазите живота на батерията си, приемете, че тя е консуматив. Все още няма достъпни, масови технологии, които да позволят производството на издръжливи батерии, чиито характеристики не се променят с времето, броят цикли и работните условия. Производителите на батерии използват различни нововъведения за намаляване на последствията от негативните страни на технологията за производството на този тип батерии, но като цяло литиево-йонните батерии имат някои непреодолими за момента недостатъци, които ограничават живота им в рамките на максимум около 3-4 години нормално ползване, при което след толкова време ще се използват само част от първоначалните способности на батерията.

Обикновено производителите дават между 6 месеца (минималният срок, който имате по закон според ЗЗП) и 1 година гаранция на батерията, като това включва нормалната работа, но не се отнася за намаляването на времето на работа в режим на захранване от батерия поради нейното износване и намален капацитет, тъй като те са изключително силно зависими от начина, по който ги употребявате. В допълнение – в евтините лаптопи логично няма да намерите най-качествените батерии, но самата оценка на качеството на батериите е невъзможна без лаборатория и подходящо ообрудване, освен това е начинание, което няма да промени нищо, защото изборът на батерии от производителите зависи от цената на крайния продукт.

Моят съвет е винаги да мислите за резервна батерия, по възможност с по-висок капацитет, ако смятате да използвате ноутбука си преди всичко, когато не е включен в ел. мрежата. Батерии у нас се намират относително лесно за марки като Dell, HP, Lenovo и Toshiba, но за останалите марки е по-вероятно да се наложи да търсите навън. Всъщност съветът ми е да го правите и за изброените марки, понеже цената на китайските алтернативи в ebay често е в пъти по-ниска от цената на оригиналните батерии, предлагани от дистрибуторите. също както с консумативите на принтерите. Естествено, това трудно може да се приложи за специализирани батерии като тези на скъпите ноутбуци (сериите с цени над 250 лева рядко са с точно “обикновени” батерии), но никога не пречи да опитате, а за по-евтините лаптопи няма никакъв смисъл да плащате нещо от порядъка на над 150 лева през сервизен канал, когато може да си купите батерия от Хонг-Конг, която ще ви струва седмица чакане и под 100 лева с все пътя. Разлика в качеството с оригиналните батерии на евтините ноутбуци рядко ще има.

Капацитет на Li-Ion батериите
Означеният капацитет на батерията е едно, а онова, което Windows, или повечето стандартни софтуери виждат и могат да използват – съвсем друго. Онова, което според Windows е 0%, всъщност означава, че батерията има минимален остатък от енергия, който е необходимо да запази, защото в противен случай ще спре да функционира. Не съхранявайте батерии с такъв минимален заряд сълго (вижте частта “Съхранение на Li-Ion батериите” по-долу), защото има реална опасност батерията да се доразреди докрай, а това е фатално за нея. Максималният заряд е теоретичен и след време ще се промени – това е част от стареенето на батерията, което е неизбежно, но ефектът от него може да се сведе до минимум. Повече може да прочетете в частта “Правилна експлоатация” на този материал. Освен това, максималниат заряд по принцип варира – т.е. при посочени 4800 mAh спокойно може да е над 5000, но може и да е 4600 mAh, което няма как да установите предварително и е резултат от технологията на производство на тези батерии.

Работни условия
Литиево-йонните батерии имат проблем с високите температури. Ако батерията работи при 0 градуса по Целзий, времето за разреждане ще се удължи спрямо работа при по-висока температура, но пък при 0 градуса трудно ще заредите батерията. Температури над 80 градуса са потенциално опасни не само за батерията, а и за устройството и дори за живота ви (макар последното да е просто опит да ви сплаша). Работната температура е важна и поради особеността на тези батерии да се нагряват при разреждане (т.е. когато се използват), което увеличава вътрешното им съпротивление – а от своя страна то намалява изходните напрежения, след което “изстискването” на капацитета на батерията се ускорява, което води до затворен кръг и логично намаляване на работното време.При лаптопите батерията обикновено е отзад или отдолу, близо до източниците на топлина, което трудно би позволило да държите батерията охладена.

Този вид батерии се влияят силно и от “силата” на консумацията – бързото разреждане благодарение на високо натоварване скъсява времето на работа. Именно поради това се използват и батерии с повече клетки, понеже при тях консумираната мощност не води до бързо повишаване на вътрешното съпротивление със скоростта, с която това се случва с батериите с малко клетки. По практично е да използвате лаптопа в режим на минимална консумация – не само, защото така ще работи по-дълго заради понижената консумация, но и поради намалените изисквания към захранването – при голямо натоварване лаптопът ви консумира повече и по-бързо, което силно намалява времето на работа на батерия. Оттук би следвало да разберете, че не само не е добре да играете игри (които товарят всички компоненти на лаптопа) докато работите на батерия защото така лаптопа консумира повече мощност и запасът на батерията ще свърши по-бързо, но и защото изкуствено намалявате този запас заради бързото разреждане на батерията.

За пример може да използвам светкавицата на фотоапарат – като консумация тя не е далеч от самият фотоапарат, но изключително скоростното натоварване изтощава батериите бързо, те загряват (вадил съм от светкавицата си алкални батерии, които не можах да задържа в длан), вътрешното съпротивление нараства, максималната им мощност намалява и отново попадаме в затворен кръг, резултатът от който е изключително бързо изтощаване на заряда. Самият апарат би използвал тези батерии доста по-дълго, понеже не изисква същото напрежение по време на работа, макар че за същия брой снимки консумира също толкова енергия.

Съхранение на Li-Ion батериите
Литиево-йонните батерии имат много нисък саморазряд – това означава, че при идеални условия зарядът на батериите намалява малко по малко докато се изчерпа. Този саморазряд зависи от околната температура и е най-нисък при температури, достижими само от хладилника ви, както и от нивото на заряд – ако батерията е напълно заредена, ще страда от по-силен саморазряд. Специалистите препоръчват ниво на заряда при съхранение от порядъка на 40% и съхранение при температури под 10 градуса (не се увличайте, фризерът никога не е бил подходящо място за техника).

Какво е “цикъл” при Li-Ion батериите и как се зареждат
За разлика от други видове батерии, където всяко зареждане, независимо дали батерията е била донякъде заредена, се води “цикъл” поради самото естество на зареждане, то при литиево-йонните батерии цикълът означава сбора от зареждания, по време на които батерията е получила заряд с общия си капацитет. На графиката по-долу се опитах да представя това визуално – независимо колко е бил първоначалният заряд при покупката на лаптопа, батерията ще е направила “един цикъл” едва след като е била разредена на общо 100% от капацитета си и заредена също толкова.

Цикъл на заряд на Li-Ion батериите
Както виждате, всяко зареждане до относителните 100% само по себе си не представлява пълен цикъл. Сборът от тези зареждания, който формира 100% от заряда, и съответният разряд, могат да се посочат като "цикъл".

Самото зареждане също играе роля за дължината на живота на батериите, защото става на няколко етапа , които понякога производителите прескачат, за да ускорят процеса, подавайки по-високо напрежение по време на заряд. Няма да се спирам на него, тъй като по подразбиране нямате никакво влияние над него – лаптопът и батерията сами управляват напреженията с които се зарежда тя.

Защо не е нужно Li-Ion батерии да се разреждат и зареждат докрай?
За разлика от метал-хидридните батерии, Li-Ion батериите не страдат от ефекта на “паметта”, който ограничава максималният им капацитет, когато дълго време не са зареждани “открай до край”. Именно това, наред с намаленото тегло и добър капацитет, е едно от основните им предимства, които ги прави относително лесни за експлоатация, особено в устройства като лаптопи и телефони, където нямате контрол над това как се разрежда и зарежда батерията. Чувал съм препоръки това да се прави периодично, но от личния си опит не съм забелязал това да има какъвто и да е ефект над живота на батерията, освен като форма на “reset” над електрониката, която индикира нивото на заряд. При всички положения няма да загубите нищо, ако го правите веднъж на 3 месеца, така или иначе не може да разредите батерията наистина докрай – обикновено Windows ще индикира, че зарядът привършва на 10% от видимият за операционната система заряд и ще угаси компютъра при достигане на 5% от заряда с цел да избегне евентуални загуби на информация, т.е. каквото и да правите, ще може да разредите батерията не точно “докрай” и съответно ще я заредите не точно “открай”.

Първи стъпки след покупка на лаптоп

Не слушайте продавача!
Повечето продавачи съветват да направите няколко пълни разряда/заряда на батерията, което, както току що споменах, е най-малкото невъзможно в лаптоп, освен при изрично указване на операционната система да не гаси лаптопа при достигане на минимални нива на заряда. Съветите да “я разредите” най-малкото са грешни от гледна точка на отва, че тези батерии не идват с максимален заряд.

Помислете дали да не извадите батерията, ако няма да я ползвате
Това е често срещан съвет, който наистина си струва – ако постоянно ще ползвате лаптопа като настолен компютър и не ви трябва батерия, най-добре я оставете да се разреди докъм 40-50% и я извадете, след което я дръжте далеч от слънце и по възможност – на по-хладно (в домашни условия е достатъчно да е поставена на плочки, мозайка, или въобще – някъде ниско долу, където температурата е по-ниска от околната). Ако използвате за целта хладилника – имайте предвид, че при изваждане ще трябва да изчакате около час-два, през които батерията да “се стопли” до стайна температура.

Личните ми доводи срещу това да вадите батерията са няколко. Поред – първо, така губите “вграденият UPS” на лаптопа, а той си е полезен, ако токът ви се губи понякога. най-малкото примигване на захранването може да доведе до рестартиране на лаптопа, ако захранващият блок работи на ръба на възможностите си (което се случва с почти всяко от тях днес, но това е друга тема). Второ – поставянето на батерията в движение никога не е било препоръчително, махането – също. Освен това всякакви моментни решения да изключите захранването ще трябва да са съобразени с липсващата батерия. Трето – никак не на последно място – ще спечелите някакво илюзорно време на работа на батерия, което по мое мнение просто не си струва усилията чисто финансово и е много по-лесно просто да купите втора, дори такава с по-голям капацитет. Никога не съм си играл да махам батерията, а ползвам компютъра си точно като настолна машина с монитор, клавиатура, мишка и т.н. вкъщи. Най-важното е, че губите мобилността, а всъщност, ако не я ползвате – защо изобщо сте купили лаптоп, когато за същите пари може да купите много по-мощна машина, побрана в не особено по-обемисто тяло (всъщност не точно, но, ако се обърнете към Григор от hardwareBG.com, вероятно ще ви даде съвет точно в тази насока)? И все пак, преценката си е ваша, ако няма да ползвате батерията и нямате проблем с липсата на резервно захранване, спокойно може да я махнете.

Броят цикли и зареждането
Ако разредите батерията докрай и я заредите – това е един цикъл. Ако изхабите 20% от заряда, след което включите лаптопа в зарядното и заредите тези 20%, това е 1/5 цикъл Ще ме прощават продавачите-разбирачи, но със сигурност е по-правилно да предпочетете второто, ако ви се намира ел.мрежа наоколо.Т.е. за предпочитане е да не правите “открай-докрай” или да го правите при нужда, а не, защото някой смята, че ако я разреждате доколкото е възможно и а зареждате докрай при всеки удобен стлучай, така ще удължите живота на батерията.

Съвети

Правилна експлоатация
1. Намалете консумацията на лаптопа до минимум, когато работите на батерии – не само ще работите по-дълго на батерия, но и ще намалите случаите на високоскоростно изтощаване на капацитета, които не са особено полезни за батерията, а и ще намалите нуждата от зареждания, което, както вече стана ясно, също не е полезно.

2. Ако няма да ползвате лаптопа като такъв – спокойно може да заредите наполовина батерията (или да я разредите с малко употреба, ако трябва) и да я извадите, след което може да я пазите на хладно място, далеч от слънце. така обаче се оставяте на произвола на ел. мрежата, имайте предвид.

3. Може да ви се стори странно, но – купете си подложка с вентилатори за лаптопа и я ползвайте само, когато докато е включен в ел. мрежа. Така ще охладите основно батерията, чийто корпус почти винаги е от долната и/или задната страна на лаптопа, което ще удължи нейния живот. Защо само при включен адаптер? защото иначе тези вентилатори са излишен товар за батерията. Ще спечелите и като цяло понижени работни температури, а от това никой не се оплаква при лаптопите.

4. Избягвайте изтощаването докрай и последвалото зареждане. Ако използвате енергоспестяващи функции като гасене на екрана минута-две, след като спрете да ползвате ноутбука, гасене на дисковете след няколко минути липса на активност, “заспиване” след десетина минути липса на активност и хибернация в разумно време, ще спестите ужасно много цикли на батерията, освен това – ще харчите по-малко енергия, а нали всички напоследък са “зелени” :) Просто е по-добре да хабите малко от заряда и да го възстановите, вместо да изразходвате заряда на батерията докрай.

5. Обадете се в сервиза на производителя и се поинтересувайте при какви условия заменят батериите. Ако случайно вашата може да мине гаранционно – защо не, така ще имате нова батерия, макар и не с нов гаранционен срок. Ако искате и гаранция – купете си втора батерия, по закон ще имате минимум 6 месеца гаранция, че щя ще работи. Ако решите да е без гаранция – купете си я от ebay за далеч по-ниска цена, ако е възможно.

6. Не се косете! 10% “wear level” при лаптопа са буквално няколко минути работа, а при един GSM може да означават няколко десетки часа стендбай или 30 минути време за разговори, което е доста по-драстична загуба.

7. Не ползвайте лаптопа за изключително натоварващи задачи, докато е на батерия. Първо – ще работите доста кратко време, а посоченото време на работа от производителя обикновено е “idle”, т.е. четене и браузване (и то не на тежки Flash страници, повярвайте ми). Второ – батерията не е правена за това.

В интернет като цяло липсва информация за Li-Ion батериите и култура на работа с тях, а съветите обикновено се свеждат до част от тези, които вече написах, и разни общи приказки зя намаляване на консумацията на лаптопа, на които съм се спрял много подробно в друг материал тук. Надявам се, че написаното тук е било полезно, но ми се иска да призная (и напомня), че аз почти никога не съм се грижил особено за батериите (с изключение на това, че най-тежката работа на лаптопа ми на батерии е била да пусна някой филм на него в рейса) на лаптопите си и дори и намаляването на капацитета им с времето обикновено достига някаква по-стабилна стойност след първите няколко месеца. Естествено – след първата година рядко държат колкото в началото, но по мое мнение така или иначе тогава им е време за смяна.


30 thoughts on “Грижа за батерията

 • 30.12.2009 at 10:06
  Permalink

  Имам Benq S32B. В началото четох много за батериите. Втора година батерията си работи нормално, капацитетът и времето за работа не се различава от както е взет преносимия компютър. Често използвам компютъра със захранване, но се случва и на батерия. Всичко е за промиване на мозъците, както и броя на клетките ( това е като мегапикселите на фотоапаратите). Важното е Амперите на час колко са, а не броя на клетките.
  За “Работните условия” не съм съгласен много – при ниски температури батерията отдава по-малко ток и се разрежда по-бързо. А тук е написано: Ако батерията работи при 0 градуса по Целзий, времето за разреждане ще се удължи спрямо работа при по-висока температура,
  Това заблуждава, че при по-хладни температури ще се разрежда по-бавно батерията и ще работи повече време.

 • 30.12.2009 at 11:27
  Permalink

  Което е абсолютно вярно за Li-Ion батериите – идеалните работни условия за тях са под 25 градуса.

 • 30.12.2009 at 12:26
  Permalink

  Иска ми се при подобни статии да виждам източници на информацията. Защото много неща има в нета, а как да има вярваш не е ясно.

  Все пак тази статия съвпада с повечето неща, които съм чел.

  И най- основното от тях е, че основните опасности за батерията са пълен разряд и презаряд.

  Обаче, как да е сигурен човек, че не се случва второто и до ден днешен не ми е ясно.

  Относно циклите на зареждане, май четох, че е хубаво да се черпи до 40 или 20 процента докато остане батерията и после да се зареди, за да се изравнят зарядите в отделните клетките след продължителна употреба, но не съм много сигурен. Защото се получавало, че някоя клетка е с малък заряд, а другите не, и докато покаже 5% примерно от батерията, някоя от клетките вече е напълно разредена и загива.

 • 30.12.2009 at 13:16
  Permalink

  Още един шедьовър. Свалям шапка :) Страхотна статия.

 • 30.12.2009 at 13:35
  Permalink

  Ако мога да дам малко факти в подкрепа на статията:

  – имах АcerTM4002 5 години в началото според acer туул-а батерията можеше да държи 5 часа (реално съм постигал над 3) в края на петата година пак според същия туул – батерията държеше около 3 часа (реално малко под 2). Като за всичките 5 години най много 4-5 пъти да съм я разредил от край до край също така не вярвам батерията да е направила повече от 100-150 цикъла.

  – изваждането на батерията е глупост от практическа гледна точка – на стария ми лаптоп(виждал съм и на други модели) едно от крачетата се намира под батерията.

  – ползата от изваждането на батерията е крайно минимална, а загубите варират според прекъсванията на тока и желанието на ползващия да се мести напред назад с компютъра (имам надблюдения върху лаптоп без батерия – така закупен)

 • 31.12.2009 at 13:58
  Permalink

  А дали li-pol батериите наистина са по-добри от Li-ion , както на пръв поглед изглежда /по-леки , по-издръжливи , същия живот , по-евтини за производство/ ? Или имат някаква кофти слаба страна ?

 • 31.12.2009 at 15:37
  Permalink

  На едно място пише , че имат по-малко цикли . В уикипедията пък пише обратното. Информацията доста варира …
  За ралика от li-ion май имат проблем с хладното и съпротивлението става прекалено голямо и се дъни под натоварване. Затова правели хибриди li-ion polymer – с цел да се избегне нуждата от затопляне /към 60+ градуса/
  Поне на мен ми е доста неясна историята :) Дано има някой , който да може да разсясни.

 • 01.01.2010 at 17:24
  Permalink

  Li-Pol имат един недостатък, познат от телефоните – един ден просто спират и това зависи от времето, не от броя цикли, поне според това, което зная за тях. Като брой цикли – това е относително понятие и без друго – едни казват 500, други твърдят, че благодарение на нови технологии техните правят 1200…

  Трудно ми е да вадя източници, понеже чета за Li-Ion батерии от времето, когато работех в сп. Телефон и най-често получавах съвети от продавачите как да си заредя телефона едни 14 часа :D

  Малка поправка на казаното от мен, защото така оставям впечатлението, че колкото по-студено, толкова по-добре – Li-Ion батериите са предназначени за работа при 0 до 60 градуса, всичко останало влияе негативно. Т.е. отрицателните температури наистина ще нарушат работата им.

  Освен това и частта със заряда – май излиза, че ако ще стои дълго, все пак е по-добре да е заредена докрай или почти докрай – понеже спадът като проценти е по-голям, но с времето стига нивото на заряд на заредената на 40% и при всички положения тогава няма да се различава от варианта да е заредена наполовина…

 • 06.01.2010 at 14:50
  Permalink

  Няколко бележки относно Li-Ion батерии.
  1. Изискването за ниски температури се отнася само за процеса на съхранение- батериите трябва да са заредени до 40% и да се съхраяват при ниски температури- просто, защото саморазрядът при такива температури е минимален.
  2. Температура на заряд -максимално до 40 градуса. Превишаването на тази температура при заряд уврежда батериините елементи (същотото се отнася и до презереждането им). По принцип в батерииния пакет има контролер, който управлява заряда и разряда на батерията, като следи и температурата. По- качествените контролери при заряд извършват и балансиране на напрежението върху батериините елементи.
  3.Температура на разряд -до 60 градуса се допуска загряването на елементите. Качествените контролери не допускат и прекален разряд под определено напрежение.

  Изброените по- горе изисквания са от производители на батериини елементи, като Panasonic и Sanyo. Общо взето и другите производители дават подобни изисквания.

 • 06.01.2010 at 19:38
  Permalink

  По т.1 – направихме сметка, че всъщност зависи от времето, което ще я пазиш – то хубаво при висок заряд саморазряда ще се повиши, но при достигане на 40% заря скоростта ще стане същата, както, ако първоначално е бил 40%, т.е. печелиш времето за разреждане от >40% до 40% :)

  За останалото – ти сам си написал и при заряд, че има ограничения за температурата (малко невъзможни за спазване).

 • 06.01.2010 at 20:41
  Permalink

  Чел съм, че ако се съхраняват заредени догоре, това поврежда клетките повече отколкото ако се съхраняват с под 50% заряд. Как и защо не знам.

  Сега ако имаше начин да накараш лаптопа да държи батериите на 50% когато основно работиш на ток, може би по- дълго биха държали при такава употреба…

 • 07.01.2010 at 04:21
  Permalink

  Ех, то ако имаше и как да го накарам да работи по-дълго на батерия, и да е по-производителен.. :)

  Аз пък въобще не се старая да ги пазя, като се скапе ще му мисля, то дотогава ноутбука ще си е изработил парите за една батерия отдавна.

 • 07.01.2010 at 08:51
  Permalink

  Идеята на такава дискусия за мен е да се намери баланса м/у мерки за запазване на нещата и удобство на работа. Много хора не изкарват пари с компютрите си или поне ги мислят, като дълготрайна инвестиция поради ниските си доходи. То ако става дума, на който му трябва или просто е фен си сменя лаптопа преди нещо да му се е повредило.

  Не че хората са тъпи и не работят, но не живеят в София или друг някой голям град. То и в големите градовете има много с ниски доходи хората.

  Аз лично гледам да не ги разреждам, когато понякога ползвам на батерия.
  За лаптопите, които идват с такъв софтуер, който калибрира батериите, може да се пуска понякога според препоръката на производителя.
  Мисля, че това е достатъчно неангажиращо и достатъчно пазещо реквизита… и освен това по- голяма грижа да полага човек ми се вижда твърде сложно за ползата, която би могло да донесе.

 • 07.01.2010 at 20:40
  Permalink

  Повечето хора, които ползват лаптопа вместо настлен и предпочитат евтини конфижурации, няма да променят значително живота на батерията каквото и да правят. според мен е по-важно да разберат, че лаптопите трябва да не работят в прах и върху одеалото, както и да се почистват понякога, защото температурите са критични за работата им, вместо да ги карам да вършат някакви особени действия за постигане на по-дълъг живот на батерията.

  Нямаш идея колко хора идват с развалени машини, които са преинсталирали по 20 пъти, защото при всеки проблем по разни форумчета и от приятели може да чуеш “преинсталирай”. А той лаптопът пълен с валма прах и работи на над 90 градуса процесор. представи си батерията на какво е подложена отзад.

 • 08.01.2010 at 10:01
  Permalink

  Съгласен! Наистина на повечето притежатели на лаптопи, които познавам, съм им казвал да не работи лаптопа на мека повърхност. А и доста лаптопи като гледам, почти нямат крачета, които да ги повдигат от масата.

  За заместител на десктопа, тези с перките поставки, ми се виждат много добри. За да е преносим с чантата и да се ползва на коленете също може една тънка плоскост с размера на лаптопа да се изреже от нещо. Тя може да се пъха в раницата/чантата на лаптопа.

 • 08.01.2010 at 22:41
  Permalink

  В началото и аз се вманиачявах на темата запазване живота на батерията, но с времето стигнах до решението за мен. Аз си зареждам лаптопа винаги когато имам възможност на 100% като по този начин знам, че когато ми се наложи да го ползвам на батерия тя ще е заредена. Много е гадно да бързаш за някъде и да видиш, че батерията ти е на червено. Както се казва да не е ставала батерия :)

 • 09.01.2010 at 20:44
  Permalink

  С лаптопа не ми се случва, но имам литиено-йонни батерии, които забравям – една на телефона, две на фотоапарата, на електронната цигара, за радост се отървах от плейъри и всякакви такива, а освен тези имам и стандартни хибридни (не хидридни :)) батерии за светкавицата, но в момента нямам такава…

  И за всички съм чувал историите с 12-14-часовото зареждане, много мъка по тоя свят…

 • 23.03.2010 at 13:02
  Permalink

  Licho – Ако разбираше поне малко от електро-техника и сам щеше да си направиш извода 5-батерии даващи 12-волта и 0.5ампера ще загреят по-бързо или една голяма осигуряваща същата мощност. А топлината какво значи, въпрос Физика 8-ми клас. Топлината означава съпротивление, а съпротивлението води до загуби. Сега си представи тези батерии в този вид, една батерия една клетка, 6 клетки – 6 паралелно свързани батерии и.т.н.

  Надявам се да не съм те засегнал, считай поста ми като чисто информативен.
  Поздрави.

 • 28.04.2010 at 09:57
  Permalink

  А какво ще кажете за идеята физически да се изнесе батерията от лаптопа, като електрически тя си е свързана нормално. Имам предвид да се направи специална кутия за нея и с помощта на резервни куплунги и кабел се свържи батерията към лаптопа. Не е много удобно за мобилността, но ако ще се ползва като стационарен компютър е много добро решение особено в съчетание с допълнителна охлаждаща подложка за лаптопа.

 • 30.04.2010 at 10:43
  Permalink

  голяма смесица от истини и глупости… ако зареждам по 20% 5 пъти било 1 цикъл – ама друг път – като я закача и изчета данните от чипа се оказва, че всяко пускане на ток към батерията си е цикъл… другата глупост е че батерията на студено издържала повече – от суденото се забавят химичните процеси – тоест добре е за складиране, но не и за ползване – капацитета може да падне с до 40% “Ако батерията работи при 0 градуса по Целзий, времето за разреждане ще се удължи спрямо работа при по-висока температура” времето за разреждане наистина се увеличава, но тока който може да отдаде намалява повече… така че ако батерията е с температура 30 градуса ще има доста по голям капацитет от колкото при 0. зареждането при ниска температура също става бавно пак поради забавянето на химичните процеси… дали батерията е литиево-йонна, литиево полимерна, NiMH, оловна или NiCd – ввсичките си променят капацитета от температурите – същото се случва и с електролитните кондензатори – капацитета варира от 75 до 150 % от номиналния в зависимост от температурите (даже при абсолютната нула може да стане много по малък, но пак ще си го има)…

 • 04.05.2010 at 20:53
  Permalink

  Четеш с едното око, докато с другото гледаш какво пишеш. никъде не пише да се ползва на 0 градуса, напротив. В лаптопа обаче нормалната температура доста надвишава 30 градуса, а това не е полезно.

  А това, че твоята батерия мери всичко за цикъл – питай производителя защо, понеже не трябва да е така, но някой е пестил.

  Интересно ми е дали това, че е глупост въпросният метод, ще идеш да го обясниш на Apple, например…

 • 11.07.2010 at 16:05
  Permalink

  В статията са пропуснати важни неща,а те са разреждането на батерията ако се забрави в standby когато е изключил след като са оставали 5%.
  Остави ли се така и един ден и в повечето случаи лаптопа не може започне заряд или тръгва но не винаги,след това батерията не се знае колко ще е дръпнала;) Също и оставянето в лаптопа и неизползването и …дори и на поставка ще се “скапе” след 6месеца.

 • 06.09.2010 at 17:32
  Permalink

  Здравейте и от мен :)

  Не съм голям разбирач на тема техника, но имам бегла представа за какво става въпрос. Имам един проблем и не знам дали грешката е в мен или в лаптопа. Имам го от година и половина. В началото батерията държеше около 3 часа гледане на филми примерно или писане на Word. От 1 месец обаче държи максимум 1 час и половина. Това нормално ли е или трябва да го нося на сервиз? (Второто ми е голям проблем, защото след 1 седмица заминавам да уча в Германия и няма как да тръгна без лаптопа). Ще бъда много благодарна на каквато и да била помощ :)

 • 17.09.2010 at 11:43
  Permalink

  В сервиз няма да ти помогнат, най-много да ти продадат нова батерия, понеже тя няма същата гаранция като лаптопа. може да си поръчаш нова от китайците в ebay, така е най-евтино.

  “Също и оставянето в лаптопа и неизползването и …дори и на поставка ще се “скапе” след 6месеца”

  Нищо подобно, имаме два лаптопа вкъщи и няколко в офиса, всички са ползвани на ток, батериите не са мръднали почти. А говорим за къде-къде повече време и различни марки – Acer, Fujitsu, HP, MSI…

 • 18.09.2010 at 21:50
  Permalink

  Здравейте приятели!Не мога да заредя лаптопа,а батерията се изтощи и той изключи естествено.Причината най-вероятно е в зарядното устройство,защото от известно време ми “цвърчи” нещо в адаптера(“тухличката”)на зарядното,като че ли има слаба връзка,дори без да е включено в лаптопа,а само в ел.мрежа.Въпроса ми е има ли начин да му вкарам някакъв макар и малък заряд по друг начин,колкото да го включа за момент?Или ако няма начин и проблема е в зарядното устройство,да търся ново такова.

 • 21.11.2010 at 18:43
  Permalink

  Интересува ме когато съм вкъщи дали е препоръчително да изваждам батерията и да си работя с лаптопа включен към градската мрежа :)

 • 30.11.2010 at 13:51
  Permalink

  Здравейте мен също силно ме интересува дали е нужно когато съм си в къщи и да съм на ток да махам ли батерията ? и евентуално батерията да е съхранена убозначено по горе на около 40% – 50% заредена и т.н.. И евентуално ако не съм си в нас и се налага с батерия разбрах че не може да играя игри а филм предполагам може, лошото е че ако оставя батерията на 50% и след това ако ми трябва принодително дет се вика… На дали ще ми стигнат тия проценти, но все пак лаптопа ми е от 2 дена трябва ли да стоя на ток и батерия едновременно примерно докато си седя в нас и играя игри ? или да махам батерията това ми е мн важно. Пишете моля.

 • 23.12.2010 at 21:15
  Permalink

  Когато вечер изключвам лаптопа, трябва ли да изваждам и захранването или е по полезно то да си е включенно?!?

 • 11.12.2016 at 00:54
  Permalink

  Установих нещо интересно и каращо човек да се замисли! 2 батерии разглобих и извадих и зареждах и разреждах клетките, на батериите, за лаптопи Тошиба сателит модела и се оказа, че са почти еднакво остарели вдигнали малко 2-3 пъти да речем вътрешното си съпротивление и с около 20-30% намален капацитет! Въпроса е, защо вградената електроника в тях твърди=лъже, че нямат заряд и не държи лаптопа, толкова време, колкото, аз отчетох и е реално вътре в клетките. Разреждах със същия ток, който си лапа и лаптопа и разреждаше, като чисто нов 2А ток, за 4,4Ампер часа батериен пакет? Това търговски номера ли са какво са?

 • 12.12.2016 at 13:05
  Permalink

  насъд като гледам трябва да се ходи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *