Бъдещето на селфитата: вече не просто снимка

Ново изследване установи, че потребителите са готови да “прегърнат” селфитата като средство за банкиране, пазаруване, здравеопазване и още

Прогнозите на футоролог и проучване сред 6500 души установяват, че потребителите са отворени за “огромния брой потенциални приложения“, свързани с предната камера на смартфона

 • В Топ 10 на бъдещите приложения на смартфон камерите наред с останалите влизат банкиране, пазаруване, здравеопазване и запознанства
 • Над една трета от потребителите биха се чувствали по-сигурни, ако банките използват селфита като пароли, а повече от една четвърт биха предпочели да видят своя личен лекар чрез селфи или видео разговор, отколкото лично.

’The Future of Selfies’ report predicts a ‘selfiecoaster’ rollercoaster will become a reality within the next five years featuring in-built smartphones like the Xperia XZ with its front facing camera and wide angle lens so you can capture more in your photo.

 

Смартфон камерите могат да станат средство за трансформиране на редица индустрии чрез прехода на селфитата от „забавно увлечение“ в технологичен феномен, според нов доклад на Sony Mobile. Докладът и придружаващото го изследване, проведено сред 6500 европейски потребители от Обединеното кралство, Франция, Германия и Испания, публикувани съвместно с Futurizon, установяват, че потребителите са отворени към “огромния брой потенциални приложения” на камерата и снимките от смартфона.

Съвместно с футоролога д-р Иън Пиърсън, Sony Mobile проучи редица сектори, които са склонни да включат смартфон фотографията и селфитата като технологична функция в бъдеще. Потенциалните приложения са всеобхватни – от тематични паркове със „селфи-влакчета”, които позволяват на пристрастените към адреналина да заснемат преживяванията си на най-новите съоръжения, до шопинг маниаците, които ги използват като “виртуален личен асистент “, за да пробват различни тоалети само с натискането на един бутон. След идентифицирането на тези приложения, над 6500 потребители споделиха мислите си относно еволюцията на селфитата като социална тенденция и стремежа към подобни по-функционални употреби на смартфон фотографията.

“Проектът ни даде реален поглед върху начина, по който се развиват селфитата, и защо те биха могли да станат средство за трансформирането на толкова много различни сектори”, каза Мичио Марухаши, отговарящ за маркетинговата стратегия в Sony Mobile.

“В Sony Mobile сме изправени пред двойната задача да проектираме смартфони, които правят живота на потребителите по-лесен днес, но с поглед в бъдещето, и да насърчаваме иновациите и промяната. Винаги сме разглеждали фотографията като ключова функция в смартфона и именно заради това сме интегрирали напреднали технологии в селфи камерата на нашия Xperia™ XZ – за превъзходно качество на снимките. Затова е изключително вълнуващо да разберем, че потребителите са готови да прегърнат селфитата за такъв широк диапазон на употреба в близко бъдеще, което ще направи всекидневието ни по-лесно.”

Докладът идентифицира 10-те най-популярни аспекта, в които потребителите вярват, че селфитата могат да се развият в следващите пет години:

The Sony Mobile Xperia XZ’s superior 13MP front facing camera with high resolution allows for incredibly detailed pictures, ‘The Future of Selfies’ report predicts selfies on superior quality smartphones in the near-future will be able to detect facial body language to identify whether a date finds your attractive

 1. Запознанства: Селфи с човека, с когото имате среща, за да разберете какво наистина си мисли
 2. Медицина: Над една четвърт от хората биха предпочели да видят своя личен лекар чрез селфи или видео разговор за първична консултация
 3. Банкиране за селфи поколението: Почти половината от 25-34 годишните биха се чувствали по-сигурни, ако достъпват банките си чрез “селфи парола”
 4. В свободното време: Около половината от търсачите на силни усещания биха искал да изпробват “селфи-въртележка” – въртележка, която ви дава възможност да заснемете вашето преживяване, докато се случва
 5. Във фитнеса/На тренировка: Селфита, които работят с изкуствен интелект, за да направят мониторинг на тялото, например сърдечния ритъм, и дори да дават предложения за подобряване на техниката и колко точно се извършва дадено упражнение
 6. Точни размери на дрехите: Заснемане на 3D изображение на тялото с цел установяване точните размери на дрехите
 7. В търговията: Използвате смартфон камерата си, за да пробвате различни тоалети, подходящи за формата на тялото ви, с натискането на един бутон
 8. Социална валута: Плащате входа за кино или туристическа атракция чрез селфи
 9. Роботи: Използвате вашия смартфон за контролиране на дронове или роботи, за да заснемат селфи от други или екстремни места
 10. Вкъщи: Използването на селфита за сигурност и достъп до нашите домове и автомобили

Д-р Иън Пиърсън, футоролог и създател на доклада „Бъдещето на селфитата“, добавя: “Беше изключително интересно да очертаем развитието на селфитата и смартфон фотографията съвместно с екипа на Sony Mobile. Но още по-насърчаваща бе реакцията на потребителите, които показаха, че са отворени към обхвата на бъдещата употреба на селфитата и видео разговорите.”

“Резултатите ясно показват, че селфитата вървят към своята трансформация от забавно увлечение в технологичен феномен и дават храна за размисъл за редица индустрии. Потенциалът е огромен и ще бъде вълнуващо да бъдем свидетели как това ще се разгърне през следващите години.

One thought on “Бъдещето на селфитата: вече не просто снимка

 • 01.02.2017 at 15:14
  Permalink

  “Над една трета от потребителите биха се чувствали по-сигурни, ако банките използват селфита като пароли”

  Това, какво биха предпочели потребителите, не е едно и също с това, което е добро за потребителите. Както пръстовите отпечатъци за достъп не са сигурен способ, така и селфитата не са.

  Това че 99% процента от хората нямат идея от IT сигурност, а добри специалисти са най-много 0.0001% е показателно. Производителите спекулират с невежеството на хората, както винаги де. Те и хората се притесняват NSA да не им види голите снимки, не се притесняват за загубата на свободата си.

  Потребителите вярват … ами да им го дадем, после като се окаже идиотска идея, ще изкараме нови функции, за да оправим старите, ще продадем нови продукти, няма лошо.

  Същата работа като с безконтактните карти. Питам банката дали може да ми издаде карта без функцията и отговорът е, че не може. После чета, че най-много измами стават вече с безконтактни карти. Какво да си говорим.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *